FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2018 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Поляризирани очила за риболов
(21.03.2005 г.)
Милен НиновВъпросите Ви към автора
Риболoвците могат да предпазват очите си и да виждат рибите под водата по-добре с качествени поляризирани очила. Поляризираните очила елиминират отблясъците от повърхността на водата, което помага по-добре да се вижда пувката и дори се виждат рибите под водата. Очилата са задължителен атрибут на риболовците, които ловят с изкуствени примамки или на муха, защото, освен че помагат за откриването на рибата, предпазват и очите от случйно отскочилата към очите примамка! Не всички поляризирани очила са с еднакво качество. По-качествените имат поляризиран слой в самите стъкла. По-евтините имат нанесен само повърхностен филм, който понякога изкривява образа и води до преуморяване на очите, а дори може да и ги увреди.

Как да изберем очила за риболов?
Нито един чифт очила не е подходящ за всички условия при които може да се риболовства. Както има коренно различни примамки за различните риби, така също има много видове очила за различни приложения.
Рамките и материалът са въпрос на лични предпочитания и вкус. Трябва да се има предвид, че ултравиолетовите лъчи навлизат покрай краищата на рамката, както и през стъклото. Препоръчителни са заоблени по лицето рамки или такива със странични капачета.
Отблясъците се засилват от водната повърхност и затова поляризираните очила са задължителни. В допълнение на намалените отблясъци, те позволяват по-добре да се вижда през водата, което е много полезно, ако се риболовства в плитки води. Риболовните очила трябва да осигуряват 100% защита от ултравиолетовите лъчи.
Цветът на стъклата зависи от времето на деня, в което най-често ловим и околната обстановка. Ако обикновено ловите в ранната сутрин или в късния следобед, препоръчителни са ярко червените или розов на цвят стъкла. Тези светли стъкла блокират отблясъците през сутрешните часове на деня и привечер. Ако риболовствате по средата не деня, използвайте кафяви или сиви стъкла, които ще ви осигурят най-добрия щит срещу силните слънчеви лъчи. Колкото по-близки са стъклата с околната обстановка, толкова по ясно рибата се вижда във водата. Например за плитка вода и пясъчно дъно, кехлибарен или медено червен цвят стъкла са най-подходящи, защото съответстват на цвета на дъното и рибите изпъкват. За риболов на муха кехлибареният цвят стъкла са най-често използваните.

Защо трябва да се носят слънчеви очила?
Очите ни непрекъснато се движат и фокусират, като приемат постоянен поток от визуална информация. Нормално тази активност е рутинна и не полагаме осезаеми усилия. Навън, обаче, ни влият ярките отблясъци и слънчевата ултравиолетова радиация. Отблясъците ги има почти постоянно – във водната повърхност, в снега, в стъклата на сгради и автомобили. Това натоварва очите и ги кара да се свива зеницата, притваря клепачите и уморява очният мускул. Ултравиолетовата радиация е невидима част от слънчевите лъчи. Доказано е, че продължително излагане на силна ултравиолетова радиация може да доведе до различни проблеми като перде на очите, изгаряне на клепачите, рак на кожата около очите и може да доведе дори до изгубване на зрението.
Ето защо висококачествените слънчеви очила са неизменна част при прекарване навън. Добрите очила намаляват отблясъците и филтрират между 99% и 100% от ултравиолетовите лъчи, удобни са и не изкривяват естествените цветове. Посредствените очила са по-скоро пречат отколкото помагат. Евтините очила в повечето случаи не осигуряват нужната защита за очите и дори имат стъкла с набраздена повърхност, които изкривяват и нарушават зрението, като натоварват и уморяват очите.
Носенето на очила през деня помага и за шофирането през нощта. Излагането на силна слънчева светлина без адекватната защита може рязко да намали зрението на тъмно. Дори само няколко часа при ярко слънце могат да намалят процеса на адаптация на здрачаване.

Как да разберем дали предлаганите очила са наистина поляризирани?
В оптиките има тестери за тези очила, които представляват снимка, която като се погледне през поляризираните и се виждат невидими за простото око надписи или обекти. Ако няма тези тестери, може да се направи следната елементарна проверка: взимат се два чифта от предлаганите поляризирани очила и се налагат стъклата едно пред друго. След това единият чифт се завърта на 90 градуса. Ако очилата са наистина поляризирани през тях почти не се вижда.
Милен Нинов
21.03.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015