FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
17 Октомври 2018 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

За скобари на р. Струма
Никола А. Бакалов
ОСОБЕНОСТИ - Скобарите са придънни риби, които живеят на стада. Придържат се в бързотечащи води с каменисто дъно. Характерна особеност на скобара е неговата уста. Тя е приспособена за остъргване на полепналите по камъните водорасли, с които рибата се храни. На тегло достига до 2 кг, но най-често се ловят риби с тегло от 200 до 400гр.
МЯСТОТО - Най-характерните за скобарите места са бързеите с каменисто дъно. Рибата, когато е спокойна, издава присъствието си с характерна "игра" - показва гръбната и опашната си перка бързо над водата. При слънчево време ясно се забелязват отблясъците на ятото хранещи се скобари.
ПРЪЧКАТА - Телескоп с дължина 3.30 - 3.40 м позволява добре да контролираме линията. Телескопите с тънки върхове и финни водачи доставят по-голямо удоволствие при работа с тях.
МАКАРАТА - Трябва да бъде бързооборотна и с добър авансов механизъм. Влакното на нея трябва да е тънко и здраво. Основно влакно 0,18 и повод 0.14 Damyl Tektan е отлично за скобар.
ПЛУВКАТА - Малка и чувствителна - с издължена форма
ТЕЖЕСТТА - от 2 гр. се поставия на 35 - 36 см. от куката
КУКИТЕ - Остри, здрави и бели на цвят
СТРЪВТА - За предпочитане дребните и твърди бели червеи, които се нанизват на грозд. Можем с успех да ползваме и ситно нарязана на снежинки прясна сланина, които съхраняваме във вода, за да не се стопят.
ФАКТОРИ ЗА ДОБРИЯТ УЛОВ - Скобарите се ловят през студените месеци през останалото време не е активен. Мястото, което сме избрали трябва да държи скобар и да не е ставало обект на набези на "косачи" "драскачи" и други разни. Риболовеца трябва да избягва излишните движения, да се прикрива, да не стои изправен. Маскировъчните дрехи и столчето са задължителни. Лично съм се убедил, че резките движения плашат ятото скобари. За някои може да звучи смешно, но риболовецът трябва да се движи с патешко ходене с цел рибата да не го види. Трябва да бъдем упорити, защото скобарът е изключително капризна риба. Може за цял ден да нямаме нито едно почукване и точно преди да си тръгнем рибата да почне да кълве като по команда.
В заключение искам да кажа, че скобарите са силни и борбени риби, карат риболовеца да тръпне, след като е засекъл и рибата започне да се бори за живота си. Ваденето трябва да става внимателно, без груба сила. Има дни, в които риболовът на скобар не върви. Не бива да се отчайваме. Важно е да си упорит и да търсиш рибата, защото "който търси намира".
НА СЛУКА !!!
Никола А. Бакалов


© Fishing Mania 1999 - 2015