FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Abu-Garcia Alex Berkley D.A.M. FilStar Mitchell
Rapala Salmo Shakespeare Snowbee Ugly Duckling Zebco

Mepps
От къде всъщност започва всичко? Първата блесна MEPPS е била изобретена през 1938г от Андре Мюлнар (Andre Meulnart), Парижки инженер от заводите на Пежо и запален риболовец. От собствен опит, той скоро разбрал, че е открил едно изключително сполучливо устройство за улов на хищна риба. Отличната работа на моделите на Мюлнар е резултат на дълги изследвания и опити и през тридестте години на нашия век много от неговите открития са били патентовани. През 1938 г., в отговор на нарастващото и постоянно търсене, той създава в Париж компанията M.E.P.P.S. Ако марката MEPPS ви се струва странна, то е защото, както много други думи в днешно време, тя е акроним. M.E.P.P.S. идва от Manfacturier D´Engins De Precision Pour Peches Sportives или Производител на прецизно оборудване за спортен риболов.

Първата блесна MEPPS попада на вниманието на Тод Шелдън през 1951г. Отявлен любител на спортовете на открито, Шелдън, който тогава е наближавал четиридесетте, тъкмо преживявал лош ден на прочутата Wolf River. Той бил вече изпробвал всички възможни видове изкуствени примамки, произведени в Америка без никакъв резултат. И тогава в момент на пълно отчаяние, той сложил една жестоко издраскана блесна MEPPS, която се търкаляла в кутията му с принадлежности без дори да я е пробвал. Тя му била донесена преди 2 години от негов приятел – войник, завърнал се от Европа. За най-голямо негово учудване след час вече имал 4 пъстърви с общо тегло над 5.5 кг. Това е първата и една от най-важните истории, разказвани от Тод Шелдън за блесните MEPPS.

По това време Шелдън е бил собственик на проспериращ магазин за спортни стоки на една от главните улици на Антиго, точно по маршрута на ‘ордите´ почиващи, насочили се към северните езера. Той започнал да продава френските блесни, но гамата му била меко казано '‘ограничена". Франк Велек, приятелят, който донесъл на Шелдън първата блесна, започнал кореспонденция със своя позната от Франция, която му изпращала блесни в замяна на найлонови чорапи. Блесните обаче се продавали по-бързо отколкото момичето износвало чорапите и Велек уредил снабдяването на Шелдън с блесни директно от фабриката на Мюлнар.

След като веднъж блесната започнала да циркулира сред рибарските среди, други риболовци сполучили с улови, като този на Шелдън от Wolf River; и те хващали не само пъстърва, но и всяка друга риба. Репутацията на блесните нараствала. Скоро Тод Шелдън продал своя магазин, за да се концентрира единствено върху бързо разрастващата се импортна търговия.

По всички стандарти, растежа на "Sheldons´, Inc." е феноменален. Бизнесът, който започнал в малката стаичка от 10кв.фута зад спортния магазин скоро превърнал Шелдън в един от най-крупните работодатели в Антиго, с офисна площ от близо 50 000 кв.фута. Но това не е история за един бързо разрастваш се завод. Това е история за една изключителна блесна и за това как тя е променила живота на безброй хора; от семейството на Шелдън; през работниците, чийто насъщен хляб зависи от производството на напълно непознатата и гледана с подозрение блесна, търкаляща се из джобовете на един продавач на спортни стоки; до милионите риболовци, които се кълнат в MEPPS.

На MEPPS в наши дни се гледа с всичко друго, но не и с подозрение. До 1960 година, продажбите в САЩ надхвърлили 500 000. В тези отдавнашни времена, Шелдън си бил поставил лична цел да достигне зашеметяващата цифра 3 000 000 годишно.

"Моя баща си постави тази цел", си спомня президента на компанията Майк Шелдън,"защото това беше повече отколкото се е продавала, която и да е друга блесна на континента". Той добавя с гордост: " Нашите продажби прелетяха през тази граница."

За да е в крак с разрастването на продажбите M.E.P.P.S. напуска Париж и се мести в ново производствено помещение от 3000 кв.м. близо до Ница, в град Конт – на Френската Ривиера. Там 70 работници произвеждат блесните, които се продават в над 80 страни по целия свят. В САЩ още 70 работника работят специално за Американският пазар, използвайки части, произведени във Франция.

В световен мащаб M.E.P.P.S. е единствената фабрика, изцяло концентрирана върху производството на блесни; единственият производител, използващ бронзова сплав, специално разработена за него от двете най-големи леярни в Европа; единственият работещ с Американския, Канадския и Френския научно изследователски центрове върху поведението на рибите.

С течение на годините M.E.P.P.S. остава вярна на научната прецизност и страста към риболова на своя основател.

Риболовците често си задават въпроса, " Кой е най-добрият MEPPS за ... ?". За да отговори на този въпрос MEPPS предлага в световен мащаб повече от 4 хиляди (точно така – 4000) различни блесни с голямо разнообразие от размери и цветове.

С това огромно разнообразие от размери, форми и цветове MEPPS са се оказали неустоими за всички хищници на континента, включително и с някои куриози. Наред с 32 кг. тарпун и 28 кг. езерна пъстърва, списъка включва 20 кг. шаран, костенурки и дори алигатори.

Повечето изкуствени примамки са имитатори. Те изглеждат като рибка, червей, рак, жаба или друго водно животно. Силиконовите примамки и воблерите са отляти в такива форми. Клатушките имитират рибки. Хранещите се риби с охота сграбчват такива примамки. Но те няма да са много от полза когато рибите не се хранят.
FilStar

© Fishing Mania 1999 - 2015