FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Старт в Мухарството
(25.02.2005 г.)
Борислав ЙордановВъпросите Ви към автора
Всеки напреднал мухар си има мнение и своя теория за нещата, затова първо искам да кажа, че няма да се опитвам да давам съвети на някои, който се чувства напреднал, моето желание е да дам съвет и помогна на тези ,които искат тепърва да се занимават с Мухарски риболов!
Липсата на литература, а бих казал и на традиции в този спорт у нас са основната причина първите стъпки в усвояването на риболова със изкуствена муха да са толкова трудни, затова преди да навляза в детайли ще споделя моето виждане и представа за Мухарския риболов, които съм си изградил до сега!
Много хора започват, купуват си такъми дори материали за връзване на мухи и не след дълго се отказват, те нямат вина за това просто не са били информирани за това, че в мухарството не се ходи за риба за да се наядеш или за да хванеш 5-10 килограмова риба, а се лови за удоволствие и отмора!! Казвал съм го и преди – "какъвто Шаранджия си бил такъв и мухар ще станеш". Kойто иска да пълни живарника си до горе и да хваща задължително риби по над половин килограм въобще да не се захваща с това, няма да му хареса, няма смисъл да си дава парите, защото той със сигурност ще се откаже!
Този риболов е за хора, които уважават рибата като противник и не държат непременно да я подарят на комшийката тъй като не консумират риба, за хора, които имат отношение към опазването на околната среда и рибните ресурси с две думи будни хора, които искат риболова да бъде комбиниран със спорт, а повярвайте ми, Мухарския риболов си е чиста проба риболовен спорт!
Ако всичко това е налице, минали са месеци в свикването с мисълта "И аз искам така със този камшик", след това се е стояло дълго време пред телевизора в съзерцаване на Мухарите от френския риболовен канал, значи е дошъл момента, в които е най-добре да се посети някои риболовен магазин, за жалост такива които разполагат със нужните такъми, а и със съответната компетентност за да обяснят на хората как се използват самите пособия са твърде малко!
Поради самото естество на риболова и самото замятане със мухарска пръчка самите такъми е трудно да се изпробват в магазин, вариантите са два,или да се доверите на продавача или да имате приятел или познат който се занимава с такъв риболов и е готов да ви даде съвет..!!
Основните части на един мухарски такъм са Пръчка , макара и шнур, като начало ще разгледам само тези три основни компонента на мухарското оборудване, тъй като нещата са доста сложни е добре да се научават на части...?!
Мухарската пръчка е по различна от всички останали пръчки които се използват, макарата се поставя в края на самата дръжка с цел да балансира пръчката при замятане, в мухарството е прието пръчките да се обозначават по пределен начин отговарящ на тяхната бързина или казано по друг начин тяхната акция. В общи линии мухарските пръчки се делят на бързи, полу-бързи и бавни, тук е момента да кажа, че именно това дали една пръчка отговаря на написаното върху нея или не, е разликата между скъпите мухарки струващи 200 300 или повече евро, от ниско качествените пръчки до 100 лева...
Никой не е казал, че със една пръчка от най-ниския ценови клас не може да се лови, просто от една серия примерно 1000 пръчки, само 10 отговарят на написаното на тях, като пример мога да вметна, че съм изпробвал няколко такива пръчки и всяка една от тях се държеше по различен начин, едната беше бърза и се огъваше след снадката, а едната си спомням, че беше толкова бавна, че можеше да се нарече ултра бавна?! В повечето случаи, върху тези пръчки няма никаква информация за това с каква бързина е пръчката, именно за това е нужен някои, който да прецени каква точно е мухарката, която купуваме в началото за да се получи добър такъм. Втория признак, който отделя мухарките от всички останали пръчки е така наречения Клас на пръчката, прието е той да отговаря на Шнура, който е изчислен, че може да се пренесе от самата пръчка, класовете, на които отговарят Мухарските пръчки са от 0 до 15 по нататък ще разгледаме подробно тази класификация.
Шнурът е втория основен компонент в мухарското оборудване, както казах по-горе шнуровете са класифицирани от 0 до 15 клас въз основа на тяхната тежест във първите 10 ярда или 9.10 метра. Самия шнур представлява монофилна или плетена сърцевина обвита със синтетичен кожух. Основната функция на шнура е да пренесе изкуствената муха на определено разстояние
Макарата е, колкото маловажен толкова и определящ фактор в Мухарския такъм. Принципно от нея се иска да съхранява шнура в навито положение, много важно е, обаче тя да балансира добре пръчката, много пъти, когато тепърва се учех да хвърлям се чудех защо върхът на пръчката го чувствам твърде лек и се изискваше повече сила от колко трябва. По късно, когато напреднах стана ясно, че проблемът е бил в твърде тежката макара! Има класически макари и такива, които се наричат Large Arbor или широка шпула, по принцип е добре начинаещия мухар да си закупи макара със класическа шпула.
След избирането на такъмите следва тяхното сглобяване, макарата се закрепва по съвсем стандартен начин, шнурът обаче се закрепва към макарата с помощта на влакно или мухарски бекинг, по същество бекингът представлява плетено влакно със доста сериозна здравина, което обаче начинаещия може да замени със плетено изкуствено влакно каквото му се намира под ръка, не по-дебело от 0.40 или 0.50 мм. Шнурът се прикрепя към това влакно, а то от своя страна за макарата, дължината при класическите шпули като начало може да не е повече от 5 или 10 метра, като при някои шнурове посоката на навиване е точно определена и навиването трябва да стане точно от този край на шнура, това е свързано със Специфичния вид на конуса на самия шнур.
Освен бекингът, за да се получи такъм готов за ловене са нужни още няколко неща, тъй като при самата презентация на мухата е нужно това да става по начин имитиращ естествено падане на насекомо. Сами разбирате, че това не може да се постигне единствено с майсторлък, необходими ми са повод, който закрепваме за шнура със помощта на преход, преходът представлява цилиндрична оплетка, в която нанизваме шнура на не повече от 2 см. и после фиксираме с шлаухчето, което би трябвало да е в комплект с прехода, тоест шлаухът трябва да застане там, където прехода и шнура се припокриват, функцията му е да не позволява отваряне на прехода. Самото прецизно полагане на мухата се определя главно от повода, който трябва да има характерна конична форма, която определя безшумното му падане а и изваждане от водата, поводите може да варират от 1.5м до 5 метра в зависимост от условията, с цел запазване на повода, а също така още по прецизна презентация след повода самата муха се монтира на влакно, което е прието да се нарича Типет. По правило типета е с по-малък диаметър от края на повода и дължина 30-50 см. За речен риболов на кефал например дължината на прехода, повода и типета взети заедно не трябва да превишават дължината на пръчката, с които ловим, при риболов в стоящи води или бавни реки е наложително използването на по-дълги поводи и по-тънки типети.
В следващите материали ще се спрем подробно на всеки един основен елемент от мухарското оборудване.
Борислав Йорданов
25.02.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015