FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
18 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

За щука с балони
За начало ще ви споделя една стара рибарска приказка: "Щуката вирее най-добре в трудно достъпните места". Това означава, че най-добра слука има на места, които са пренебрегвани от другите колеги. Точно поради тази причина много колеги отделят много време, за да открият някое тихо и скътано местенце, където да заметнат. Но при положение, че в Англия има повече от 2 милиона риболовеца, намирането на такива места е сериозен проблем. Единствената алтернатива, която остава, е да ловите на места, които са недостъпни за другите колеги. Това предимно са места много навътре в язовира или пък са неудобни за риболов.
Тук идва и мястото на техниката с балоните, чрез която достигането на тези места не е проблем, но нека преди това да разгледаме няколко други алтернативни техники:
1. Радио-управляеми лодки - това е един много интересен начин. С тяхна помощ може да откарате линията си точно до мястото, което сте си избрали. Много рибари си правеха специални модели и така постепенно това им ставаше второ хоби. За съжаление този начин си остава доста скъпо решение на проблема, а и в голяма част от водоемите е забранено ползването на такива лодки.
2. Следващият логичен отговор е замятането с въдица до тези отдалечени зони. Следователно ще ви трябват яки пръчки с голяма акция, големи макари и мощно замятане. Това предполага голям риск от откачане на стръвта по време на полета, а си е и уморително. Смятам, че има и други по-лесни и ефективни начини да се достигне до отдалечените зони на язовира.
3. Плувки с платно - това е един сравнително удачен вариант. Тялото им е направено от полиестер и към него има прикачено пластмасово платно, което да улавя вятъра. За да ползвате тази "платноходка", е необходимо вятърът да духа навътре към язовира.
Основният недостатък на този метод е, че плувката е в непрекъснато движение, докато има вятър. Когато използвате като примамка мъртво рибе, се получава нещо много странно: нещо за което се предполага, че е мъртво - се движи непрекъснато. Няма логика, щуката ще се осъмни.
4. Ето накрая идва ред и на моята техника с балоните, която е най-удачното решение. Техниката е много лесна, ефективна и забавна, а след риболова си правите и една разходка, за да съберете балоните. Единственото ограничение е, че вятърът трябва да духа навътре към язовира.
Добре е на макарата да имате поне 200 м. потъващо влакно, така ще може да достигнете до отдалечените места, а потъващото влакно ще ви спести главоболията с големия корем, който би се получил от обикновено влакно. Тройките, които ползвам аз са без контри, като само на едната кука от тях има контра - за да може да удържа примамката на куката. Предимството на тройките без контра е, че така убождането е по-лесно и дълбоко, а и след като извадите щуката е по-лесно да ги откачите от нея. Разбира се, тройките са с метален повод.
За примамка може да ползвате мъртва червеноперка или да си купите мъртва примамка от магазините. Магазинната мрежа в Англия предлага около 17 вида мъртви рибета, като същите се предлагат и в различни цветове. По-ярките е удачно да се ползват, когато водата е мътна. За да се повиши атрактивността на мъртвото рибе, то може да се инжектира с рибно масло непосредствено преди да отплава балонът. Моят избор на примамка е средна по размер скумрия. При закачането й забивам едната тройка в опашката, а другата в зоната на хрилете.
След като съм готов с линията, вадя от раницата плика с балоните и надувам един. Към възела на балона се връзва около 60-70 см. влакно, на чийто свободен край има вързан кламер. Линията се закрепя към кламера на балона по два начина в зависимост от големината на примамката, която ще ползвате (виж схемата):

  • ако рибето е малко (съответно леко), то тогава кламера се закрепя към вирбела на тежестта

  • ако стръвта е достатъчно тежка, то тогава кламерът се закача към вирбела на металния повод


След като сте закачили линията към балона, внимателно ги потапяте във водата, отваряте бигела на макарата и оставяте вятъра да си свърши работата (виж схемата). Тази техника ви спестява мъкненето на лодка или пък шумното цамбурване при замятене от брега. Когато балонът достигне до избраното от вас място, остава само да освободите линията от кламера на балона. За тази цел затваряте бигела на макарата, изпъвате влакното хубаво и правите едно рязко засичане, но не прекалено силно. Вирбелът се откача от кламера и стръвта ви попада в мястото, което сте избрали. Балонът остава да плува свободно във водата и след време ще акустира на някой от бреговете. На вас ви остава да поставите въдицата на стойките и да поставите индикатор. Един съвет: ако не искате да вадите куките от червата на уловената щука, не се бавете много със засичането.
На края на деня ще трябва да съберете балоните от брега на язовира, за да си остане водоема чист.
По материали
от чуждестранния печат
Галерия


© Fishing Mania 1999 - 2015