FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Първи стъпки в спининга
(07.03.2005 г.)
Стефан МинчевВъпросите Ви към автора
Целта на поредицата за спинингов риболов е популяризирането на този динамичен, емоционален и творчески риболов сред по-голям кръг риболовци. Без претенции за изчерпателност по темата смятам да запозная начинаещите спинингисти с основни неща, свързани с оборудването, примамките, техниката и тактиката в спининга, базирайки се на собствен опит и познания. Въпреки всичко казано и изписано по темата считам, че усетът на риболовеца към рибата може да му помогне повече, отколкото стриктното спазване на определени рецепти, съвети и теоретични постановки.
За всеки начинаещ е задължително първо да е наясно с това дали има желание да практикува този начин на риболов, дали му допада да скита с часове в търсене на рибата. Всеки, който прави първи стъпки в спининга трябва да се научи да поняся провалите и разочарованията, за да може да се радва пълноценно на успехите.
За да придобие известни умения и познания, начинаещият спинингист трябва първо да намери подходящ водоем - язовир или река, който държи прилично количество хищна риба. Този водоем е добре да бъде в близост до дома му, за да може да лови на него не само в почивни, но и в делнични дни. Обикновено по нашите реки и язовири на спининг се почва с улов на костур и кефал. За да започне да лови риба в обезрибените български водоеми всеки прохождащ в спининга трябва да е готов да загърби поне за година риболова на плувка и на тежко и да се посвети изцяло на блесните и воблерите. Най-бързо развитие в спининга може да има, ако ходите на риболов поне в началото с някой знаещ и можещ риболовец. Практиката е най-добрият учител и който ходи често на риба, усвоява тънкостите бързо и усеща истински тръпката, наречена спинингов риболов. Подходящото оборудване и екипировка също са от значение, но за тези неща ще стане дума по-късно.
Каква е тайната на успеха на майстора спинингист. Еднозначен отговор не може да се даде, но ако попитете някой опитен блеснар най-вероятно отговорът му ще изглежда така Подходящо подбраната и умело водена примамка, подадена на точното място в подходящото време. Прибавяйки и късмета като неразделна част от риболова като че ли нещата си идват на мястото. Има и нещо друго, което не бива да се подценява - за да надхитриш хищника с парче метал, дърво или силикон трябва да вярваш на примамките си, да си търпелив и настоятелен и да не се отчайваш от евентуален неуспех.
Водоем с водоем и риболов с риболов не си приличат и затова проста истина е, че универсални примамки, които ловят риба навсякъде и при всякакви условия не съществуват. Затова тестването на блесните и воблерите в естествена среда е точно мерило за техните качества.

Къде да търсим хищниците на спининг?
Хищните риби на стоят целогодишно на едно и също място и на една и съща дълбочина. През лятото костурът, кефалът, расперът и бялата риба преследват пасажите дребосъци, които плуват близо до повърхността. През зимата хищниците търсят дълбоките места. През пролетта излизат към плитчините и устията на вливащи се в язовира реки. Най-добрите места са тези, на които хищникът се чувства най-добре – именно там където намира храна и укритие. В реките това са прагове и водопади, вирове и разливи, подпорните колони на мостове, бентове и крайбрежни подмоли. Добра възможност за укритие има и около големи камъни и скали, които разделят водното течение, като хищникът се придържа в зоните както пред, така и след скалите и речните камъни. Чудесно укритие и плячка прадлагат и места около коренища и паднали във водата клони или цели дървета, а също и местата с преходи от бързо към умерено течение, там където бързеят свършва и започва началото на вира.
В езера и язовири стоянките на хищниците обикновено са около неравностите в дънния релеф като подводни острови и възвишения, скали, големи камъни, дънни ями и неравности. Хищници се въртят и около понтони, кейове, пристани и щлюзове. Добри места за риболов са и устията на вливащите се реки и потоци. Там речната вода носи и вкарва в язовира храна, а и тези места са по-богати на кислород.

Пръти за спининг
Всеки риболовец има определени предпочитания към някои марки, а също към строя, тежестта на изхвърляне, дължината и пъргавината на пръчката. Повечето спинингисти използват коленни спинингови пръчки, но се срещат и други, които ловят с телескопични. Всичко е въпрос на личен избор и финансови възможности. Преимуществата на коленните пръчки пред телескопите по отношение на точно и прецизно замятане, комфорт и лекота са повече от очевидни. Със съвременните леки и пъргави карбонови спининги е удоволствие да се замята и да се контролира линията и играта дори на малки воблери и блесни. Телескопичните пръчки имат предимство единствено при транспортиране в багажника на лек автомобил и при промъкване през гъсто обрасли с дървета и храсти брегове, когато отделните им секции могат бързо да се съберат без особени усилия и загуба на време.
При избор на спинингова пръчка е важно да се съобразяваме с няколко неща. На първо място каква риба ще се лови с нея, при какви условия – на река или язовир. При избор на спининг се ръководим от три главни свойства на пръчката - какъв е строя на пръчката, дължината й и нейната мощност. Мощността определя диапазона на оптималното тегло на примамката при замятане. Обикновено това е изписаното на пръчката кастингово тегло на примамката в грамове. Най-често производителите посочват следните параметри в грамове 2 – 7, 5-25, 10-30, 15- 40, 20 – 40, 30- 60, 40 – 80 и т. н.
По принцип съществуват няколко типа пръчки по отношение на техния строй или наричан още акция /action/
1. Свръхбърз строй "extra fast". Имат върхова акция. При тези пръчки се огъва съмо върха - първата ¼ от дължината им. С тези спининги се правят бързи замятания, те са много стегнати и маневрени и с тях добре се засича рибата.
2. Бърз строй "fast". При тях се огъва първата ½ част от дължината им. Подходящи за за точни и прецизни замятания, пъргави и стегнати, с тях се прави перфектно засичане на рибата. Примамките се контролират добре при водене.
3. Среден /междинен, полупараболичен/ строй "middle". Огъва се ¾ от общата дължина на пръчката. Заедно със пръчките с бърз строй са може би най-често използваните спининги.
4. Параболичен, бавен строй "slow". Тези спининги се огъват в цялата си дължина, чак до ръкохватката. Меки и чувствителни пръчки, които се използват за ултра лек спининг и риболов с дребни воблери 2-3 см, малки въртящи блесни № 00 и № 0 и леки силиконови примамки.
Следва продължение ...
Стефан Минчев
07.03.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015