FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
18 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Особенности на мухарската макара
(22.03.2005 г.)
Борислав ЙордановВъпросите Ви към автора
Както в повечето видове риболов, така и в мухарството неминуемо се използва макара, в тези, които не се занимават с този спорт тя предизвика смях дори повод за подигравки. Тъй като сложността на механизмите, които тя съдържа, в повечето случаи не могат да се сравняват дори и със най-непретенциозните представители на спининговите си събратя. Това е едновременно така, и не е така. Все пак неоспорим факт е, че за своето развитие - около 150 години - не е претърпяла кой знае какви промени и в общи линии запазва същата форма и принцип на работа спрямо първите представители на този род макари, дело на небезизвестни фирми като Харди, Орвис и др.
Формата на макарата се определя от нейната функция. Тя се поставя в края на пръчката. Не трябва да заема много място и да не пречи на замятането. Това е причината формата на една мухарска макара да се придържа към класическия дизайн от кръгла шпула и съответстващ по форма корпус с централна ос. Наличието на лагери в една мухарска макара не е нито наложително, нито води до някакво подобрение на нейните показатели. Не удължава и нейния живот. Тъй като натоварването на самата макара е минимално, или поне за нашите условия е така, и размерът на рибите е незначителен,самото прибиране на шнура много рядко е свързано със едновременното вадене на риба. В подкрепа на това бих казал, че притежавам 10-годишна макара, която няма лагер и въпреки това няма видими следи от износване.
Съвременните производители обаче широко рекламират макари със 1-2, че и повече лагери, което за мен е по-скоро рекламен трик. Въпреки това никак не е лошо, особено ако човек държи на хубавите неща да си вземе такава макара. Специално в България съм виждал макари с до 4 лагера. Мухарските макари се изработват от различни видове материали .Най-евтините макари (20 - 60 лв.) се изработват от пластмаса, в повечето случаи нямат лагер и са подходящи за начинаещи. Макарите, изработвани от алуминий са сред най- използваните в цял свят; по-евтините са направени от обикновен дуралуминий. Някои макари, особено по-скъпите модели, се правят от специални сплави на алуминия, които са подобни на тези използвани в аерокосмическата промишленост. Те са по-леки, по-здрави, но струват и доста солидни суми. Използването на по-високомодулни карбони в производството на мухарските пръчки налага постоянно олекотяване на макарите. По тази причина макари се правят и от материали като магнезий и титан, които в повечето случаи са на твърде високи цени.
Макарите, които днес са на пазара, се делят на две основни групи:
  • макари с класическа шпула
  • макари с Large Arbor шпула (LA) или широка шпула
Класическите макари са по-тесни и с по-дълбоки шпули, навиват повече бекинг и в повечето случаи имат по опростен дизайн. Начинаещият мухар е добре да започне с такава макара, тъй като при нея реденето на шнура върху оста на шпулата не изисква голямо внимание, особено, ако е сложен малко бекинг. Тези макари имат няколко недостатъка, които са особено важни при навлизане в същината на този риболов. Класическата шпула има много малък диаметър на навиване, което води до бавното и същевременно трудно иизискващо усилие вадене на шнура при замятане. Това е пречка за добър кастинг, а и по-голямото усилие довежда до много по-голямо триене на шнура по ръба на макара при изваждане, което неминуемо води до по-бързото му изхабяване. Отделно малкият диаметър на навиване придава памет на шнура, особено, когато шнура е по-некачествен. Обикновено скъпите шнурове след две-три замятания се изпъват, но при нискокачествените се изискват доста повече усилия.
LA макарите в повечето случаи са малко по-големи на размери, но това се компенсира от добрите им експлоатационни качества. Те навиват на по-голям диаметър, самото изтегляне на шнура става по лесно; оттам авансът може да е регулиран, а не отпуснат максимално, както при класическите макари. Те придават много по-малко памет на шнура и не на последно място навиват шнура много по-бързо. Като единствен недостатък може да се спомене по-трудния баланс и изработка на аванса, което води и до малко по-високата им цена. По принцип тези макари изискват по-голямо внимание при навиване на шнура, тъй като при самото му редене е нужно той да се реди равномерно и достатъчно натегнато, за да се събере и да не опира в корпуса. Това обаче не бих могъл да посоча като недостатък, защото един добре нареден шнур предполага едно добро хвърляне, т.е. нещата са свързани.
Както пръчките, така и макарите е прието да се обозначават с определен клас. Различните производители имат различни класификации. Най-често обаче макарите се обозначават с двоен клас - 2-3; 3-4; 5-6 или 4-5 6-7. Някои производители сливат името на неговия модел с неговия клас-LOOP ЕВОТЕК-5, като се упоменава,че макарата би събрала шнурове от 5 до 8 клас. За разлика от обозначаването при пръчките, където това е строго определено и съответства задължително на качествата на мухарката, при макарите това обозначаване може да се нарече условно, тъй като понякога има огромно разминаване между класа на макарата и нейната тежест. Например макарата Окума Интегрити 5-6 клас е приблизително 200 гр. – тежест, неподходяща за почти всички масови мухарки до 270 см., които се използват в България. Много е важно да се знае, че повечето производители изчисляват вместимостта на макарите си спрямо ВФ шнуровете, затова не са редки случаите, при които, след закупуване на дадена макара, например гореспоменатата Окума Интегрити, че събира 6 клас шнур плюс 40м бекинг. Ако шнурът, който сте взели, е 6 клас двойно коничен, става ясно, че не само няма никакво място за бекинг, но и шнурът едва се побира в шпулата. Това важи особено за макарите с L.A. шпула. Така че е нужно да се знае с какъв шнур ще ловим, за да не се допускат фатални грешки.
Авансът на мухарските макари е от голямо значение при морския риболов. В нашите условия неговата функция да измори рибата е почти сведена до нула. Все пак е добре макарата да има поне плавен, ако не мощен аванс. Различният тип аванс налага използването на различен брой и вид лагери.
Макарите с класически шпули и аванс, задвижван чрез зъбчато колело, имат стандартни лагери с две посоки на движение Макарите с L.A. шпули в повечето случаи са с много отворен корпус, което не позволява да се монтира втори механизъм, успореден на оста на шпулата. При тях се използва централна авансова система, която работи с ролков едноходов лагер, като винаги се допуска възможността за обръщане на лагера и пригодяването на макарата за работа и с двете ръце.
Предавателното число на класическата мухарска макара по принцип е 1:1. Вече има и такива, които са с по-голямо предавателно число и принципно наподобяват мултипликатор. При тях се цели много по-бързото прибиране на шнура. Главно се използват за морски риболов. В нашите условия са почти неприложими, тъй като тежестта на тези макари варира между 300 и 600 гр. Тежестта на макарата е основен елемент в стиковането и с пръчката. При сглобен такъм и навит шнур на макарата, балансът, кантарът на пръчката е най- добре да попада точно на върха на корковата дръжка. Много е трудно да се даде някаква таблична форма на съотношението на тежестта между пръчката и макарата, тъй като то се изменя с дължината на пръчката, независимо от нейното тегло. Ориентировъчно то изглежда така:

пръчка - 5 клас | 2.40 м. - 90 гр. | 2.55 м. - 95 гр. | 2.70 - 100 гр.
макара - 5/6 клас | 90 гр. | 110-130 гр. | 120-160 гр.
пръчка - 6 клас | 2.55 м. - 100 гр. | 2.70 м. - 105 гр. | 2.90 м. - 115 гр.
макара - 5/6 клас | 120-130 гр. | 130-170 гр. | 190-200 гр.

Изборът на макара става все по-труден, тъй като скоростта на развитие на карбона изпреварва тази на материалите, от които се изработват макарите. Много е трудно да сложиш подходяща метална макара на пръчка 2.55 - 5 клас и 77 гр, да не говорим, че има и пръчки, по-леки от 40 – 50 гр. Когато купуваме метална макара е много важно да я огледаме и преценим доколко е качествена оксидацията по корпуса, това е особено важно при риболов в солена вода. За нас обаче оксидацията има значение дотолкова, доколкото да ни изкара по дълго време. Добре оксидираната макара се почиства по-лесно. По принцип няма значение за самия риболов това дали е тъмна или светла самата оксидация. В мен обаче съществуват съмнения, че черно оксидираната макара е по-добрия вариант, тъй като на муха понякога се лови на дистанции от 3-5 метра, при които съм напълно убеден, че отблясъците, които дава макарата, имат негативен ефект върху взимането на рибата.
Както всички знаем, за да ни служи една макара по-дълго време, е нужно да се грижим за нея. Мухарската макара няма кои знае какви механизми за обслужване. Важното при нея се крие в самата и конструкция. Тя е много по-незащитена от спининговата макара - няма затворен с болтове корпус, който да предпазва механизма от външно влияние. Много е важно да не се допуска проникването на пясък между корпуса и шпулата. Тя трябва да се почиства след всеки риболов, просто защото дори и да не сте я изпускали или видимо да няма следи от пясък, той може да е проникнал вътре чрез вятъра. Тук възниква въпросът до колко съвременните конструкции на открити шпули и големи отвори са практични. Скъпите модели имат закрита авансова система и основна ос, но по-евтините налагат сериозно отношение към тях, ако искаме да ги имаме по-дълго време.
Борислав Йорданов
22.03.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015