FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Оборудване и поддръжка на щеката
(08.04.2005 г.)
Асен ГеоргиевВъпросите Ви към автора

Ако вече сте купили първата си щека, в следващите редове ще разберете как да я подготвите за риболов и как да я поддържате, за да практикувате успешно този вид рибилов. Най-важното нещо за съхранението на щеката е тубусът, така че ако не сте си купили заедно с щеката го направете възможно най-скоро.

Съществуват няколко допълнителни елемента към щеката, без който е невъзможно да ловите. Това са:
- ластик, конусовиден стопер ( bung ) , втулка за върха ( bush ) и конектор за линията. Освен това ще ви трябват малка триъгълна пиличка, каноколит и вдевачка за ластика. Последното представлява многожилен стоманен тел в края на който има ухо за вдяване подобно на това за вдяване на игли.

Колкото и невероятно да звучи оборудването на щеката започва с рязане на върха й. Оригиналният връх на новата щека е кух, но отворът обикновенно е толкова тесен, че едва може да прекарате през него и най-тънкият ластик. Преди да започнете рязането, трябва да решите с каква дебелина ластик ще ловите. Това е особено важно ако имате само един top-set . Ако не сте решили друго ви препоръчвам да ползвате ластик с дебелина 0,8 – 1,0 mm. Това е една стандартна дебелина на ластика, с който успешно можете да ловите както дребни риби, така и по едри (например шарани до 2,0 kg ) . Изборът на подходящ ластик, както и монтажа му (силата на натягане), са едно от най-важните условия за успешен риболов с щека. Ластикът, независимо от дебелината му, не трябва да бъде нито много хлабав, нито много натегнат, но за това ще стане въпрос малко по нататък. След като сме избрали ластика, пристъпваме към избор на втулка за върха. Втулките биват два вида – вътрешни, които влизат във върха на щеката и външни, които се нахлузват от вън. При по-малките диаметри ластик се използват външни, а при по-дебелите вътрешни втулки. Втулката е подходяща, когато ластикът преминава през нея свободно, без да задържа. Разбира се, не трябва и да се прекалява с големината на втулката. Ако втулката е доста по-широка от необходимото, при потапяне на върха на щеката във водата, през нея влиза вода, която омокря вътрешната страна на върха и пречи за нормалната работа на ластика. На снимката виждате как изглежда една вътрешна втулка:

След като сме избрали подходящата втулка пристъпваме към рязането на върха. Върхът се реже с помощта на ръбът на малката триъгълна пиличка. Зарязвате малка част от върха след което го завъртате и зарязвате отново докато се срещнат нарезите. Продължавате по същият начин докато краят на върха не падне сам. Не се отипвайте да го отчупите предварително!!! След това с помощта на ситна шкурка се зачистват внимателно останалите "мустачки". Не пробвайте да режете върха с друг инструмент!!! Тук е уместен въпроса къде да режем? За да не стане "три пъти го режа и все е късо", режете върха на етапи, докато не пасне точно втулката. Ако въпреки старанието, сте отрязали повече, сложете по-широка втулка. Добре е втулката да влиза с известно, но не голямо усилие във върха. В този случай не е необходимо да я лепите. Ако мислите, че може да излиза при работа с щеката я залепете с каноколит.

Не се притеснявайте да срежете върха колкото е необходимо. С това не губите нищо. Върхът на щеката няма ролята на върха на директният телескоп например. Повечето състезатели умишлено скъсяват върховете си. С по-къс връх, щеката ви ще гаси трептенията по-бързо, което ще ви помогне при засичането на рибата.

Следва вдяване на ластика. Прекарайте вдевачката през върха, мушнете в ухото й няколко сантиметра от ластика и издърпайте. Според дебелината на ластика изберете подходящ конектор за линията и го монтирайте. Начина за монтаж обикновенно е нарисуван на опаковката. С две думи това става така:
Конекторът се състои от две части, които разделяте. Едната част представлява втулка, която нанизвате на ластика. Вкарвате ластика в отвора на другата част от конектора, сдвоявате го, правите възел "клуп" и стягате. След това съединявате двете части на конектора и отрязвате стърчащият ластик. Издърпвате ластика, докато конектора опре във върха и прекарвате върха през второто коляно на щеката. Вече сте готови за монтажа на конусовидният стопер.

Най-често ластика се монтира до второ коляно, затова съм се спрял на този варянт. Разбира се е възможно да се монтира до трето или четвърто, но това е малко по-сложно. Най-често използваният конусовиден стопер изглежда така:

Предлагат се различни размери, които могат да паснат на всяка щека. За да ви пасне точно конектора може да се наложи да го срежете с помоща на макетно ножче. Според дължината на първите ви две колена на щеката преценете къде да срежете ластика, като оставите аванс от около 30-40 сантиметра. Направете отново възел и закрепете ластика в предната част на конуса. След това намотайте няколко намотки върху него. Съобразете две неща:
- конуса трябва да влезе през дебелата част на второто коляно достатъчно за да не пречи на монтирането на третото коляно след това.
- за задната част на конуса завържете дебело влакно или конец с помощта на който да можете да го вадите от коляното.

Ако сте следвали всички стъпки досега ластикът ви е вече монтиран. Остава да бъде коректно натегнат. Ако издърпвате конектора за линията с голямо усилие, това означава, че ластикът е доста натегнат. Извадете конусовидният стопер и отпуснете една или две навивки. Ако издърпате конектора на линията и пускайки го той не се прибира към върха, това означава, че ластикът ви е хлабав. Извадете конусовидният стопер и намотайте една или две навивки.

Както споменах в началото, едно от най-важните условия за успешен риболов с щека е ластикът да бъде коректно натегнат, тъй като той играе главна роля при засичането на рибата. Това правило важи независимо от дебелината на ластика. По-дебел ластик не означава по-натегнат, за да извадите по-голяма риба. Законите на физиката важат също и при риболова. Голямата риба се дърпа със сила пропорционална на силата с която ластикът и действа. Ластикът на щеката играе ролята на върхът при директният телескоп.

Практически съвет за да прецените дали е добре натегнат ластикът ви:
- направете си top-set до трето коляно
- държейки го с едната ръка изтеглете ластика до края на top-set
- трябва да успеете да го направите с не-голямо усилие, а пускайки ластика, той трябва да се прибере до край.

Ще ви се налага многократно да монтирате ластик на щеката си, затова отделете специално внимание и време за да се научите.
За нормалната работа на ластика е необходимо той да се смазва. Използвайте единствено смазка, която се препоръчва от производителя на ластика. Задължително смазвайте ластика преди всеки риболов. Преди риболов издърпайте ластика и вижте дали не се е напукал или закъсал. Най-често това става веднага след конектора за линията. При необходимост превържете конектора, като използвате аванса намотан на конусовидният стопер. Не си спестявайте този труд, за да не ви се скъса в най-неподходящият момент.

Други полезни допълнителни елементи към щеката.

- дунапренени тапи ( cleaning caps )

Добре е да имате такива тапи поне на колената където разглобявате щеката най-често. Обикновенно това са трето, четвърто и пето коляно. Те предпазват при зглобяване на колената (по време на риболов това може да стане стотици пъти) да не ги ударите "ръб в ръб", което води до нараняване и назъбване на ръбовете им. Освен това обират евентуално попадналият прах по снадките, което увеличава значително живота на щеката ви.

- приклад ( pole butt ) .

Представлява бъчвовидна тапа за края на щеката. Освен че предпазва щеката от нараняване при риболов, тя спомага и за балансирането й.

След всеки риболов измийте и подсушете добре щеката от полепналите по нея остатъци от слуз и подхранка.
Правилно оборудваната и добре поддържана щека е препдоставка за успешен и носещ удоволствие риболов.

Асен Георгиев
08.04.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015