FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Първи стъпки в спининга (втора част)
(13.04.2005 г.)
Стефан МинчевВъпросите Ви към автора
Пръчки за спининг
Може би главния критерии при избор на спининг е при какви условия ловим с него и какви хищници ще търсим. Дължината, строя и акцията на спинга се избират в зависимост от мястото на риболов – дали ще го ползваме от брега или от лодка, на малка или голяма река, езеро или язовир. Най-общо може да се каже, че при риболов от лодка се използват сравнително по-къси въдици, с които лесно се замята дори когато сме седнали в нея. При замятане от брега на голяма река /Дунав, долните течения на Тунджа, Марица, Искър и др./ или при риболов в язовир използваме по-дълги и мощни въдици. Друг показател при избора на спининг, от който се ръководим – вида на рибата която ще търсим. Например при риболов на едра риба се използват стегнати и твърди пръчки, които осигуряват далечно замятане и перфектен контрол над уловената риба. При риболов на река с обрасли брегове е подходяща сравнително къса и маневрена пръчка в порядъка 1,80 – 2,10 м. При риболов от гумена лодка в която седим, се използват въдици с дължина – 2,00 –2,40 м. Ако лодката е стабилна, с твърдо дъно /дървена или стъклопластова/ и позволява да замятаме изправени в нея дължината на пръчката е добре да е в диапазона – 2,40 – 3,00 м. При риболов в големите язовири и на места, където липсва крайбрежна растителност и има чисти брегове добра работа вършат въдици с дължина – 2,70 – 3, 00 м, а понякога и по-дълги. Такива спининги са подходящи и при риболов със сбирулино при типичен спининг за морски хищници, когато се налага да замятаме на далечна дистанция с тежки примамки.
Производителите на спининги пускат на пазара пръчки със следните стандартни дължини 1,80 2,00, 2,10 2,40, 2,70, 3,00, 3,30, 3,60. Срещат се и пръчки с нестандартни дължини 1,60, 2,30, 2,50 3,50 м. Най- използвани в нашите условия са тези с дължина - 2,10, 2,40 и 2,70. В Русия при спинингов риболов в последните години се ползват често въдици с дължина 3,30 – 3,60 и дори по-дълги, най-вече при риболов на големи и пълноводни реки, каквито ние у нас нямаме.
Съвременните спининги се изработват от влакна с висока плътност – най вече от различнен по състав карбон /carbon/. Пръчките направини от тези материали са леки и пъргави, добре балансирани и с тях е конфортно да се работи. Те не натоварват ръката дори при целодневно хвърляне. На пазара се предлагат и спиниги изработени от смес от карбон и стъклопласт /наричан още фибростъкло/ в различни съотношения. Те са известни с наименованието "композитни" /composite/. Ако на пръчката е изписано – carbon, а цената й е ниска то става дума именно за композитна пръчка. Често при производството на въдици се добавят и влакна от кевлар, които подсилват издържливостта, здравината и пъргавината на пръчката. Обикновено върху по-скъпите въдици производителя изписва някои от следните означения за вида на използвания материал – IM 6, IM 8, Hipron, XT 60, XT 100, SC 42, SC 33 и др.
Качествените пръчки имат прозрачно лаково покритие, което позволява да се види оплетката на влакната /структурата на материала/.
Върху какво трябва да се обръща внимание, когато купуваме въдица за спининг. Освен качеството на материала е важно да се знае какви са водачите на избранат от нас пръчка. От качеството на водачите зависи колко дълго ще употребяваме влакното с което ловим и дали ще е уместно да навием плетено влакно на макарата. Качествените пръчки обикновено имат SIC водачи. Те вършат перфектна работа при употребата на плетени влакна, защото не се нараняват от тях. Отличителна особеност на тези водачи е цвета – сив цвят с металически оттенък. Предлагат си е въдици с водачи произведени от алуминиев оксид, те се отличават с тъмен цвят. По принцип от теглото на водачите и използвания материал зависи и общото тегло на пръчката, нейната пъргавина и строй.
Внимание би трябвало да се обръща и върху ръкохватката на въдицата /дръжката/ и макародържача й. На висококачествените спининги ръкохватката е изработена от корк. Коркът е лек, приятен при пипане, а и ръката на риболовеца не мръзне при студено време. По принцип дължината на ръкохватката диктува цялостното балансиране на пръта. Да се каже дали да използваме по-къса или по дълга ракохватка еднозначно не може. Всичко си е до индивидуален стил на ловене и лични предпочитания. Има привърженици и на дългите и на късите ръкохватки. Обикновено късите пръчки имат по-къси дръжки /около 20 – 25 см/ и се поради това се наричат "едноръчни". Дългите се произвеждат предимно с дължини на дръжката над 35 см и са известни с името "двуръчни". Те позволяват захват и замятане с две ръце.
Макародържача на пръчката трябва да е удобен и надежден, за да захваща сигурно макарата.
С риск да се повторя ще завърша с таво, че всичко зависи от това при кави условия ловим, къде ловим /мястото/, конкретната ситуация и вида риба която ще търсим. За малки реки с обрасли с храсти и дървета брегове /характерни за пъстървовите реки/ е добре да използваме по-къса въдица – 1,80 – 2, 00 м.
При риболов на средна река и необходимост от замятане до 30-40 м - дължина от 2,40 до 2,70. Ако ловим на р. Дунав и някои големи езера и язовири, където се изисква замятане на далечна дистанция над 40 метра – дължина от 2,70 – 3,00 м би свършила чудесна работа.
С няколко думи да завърша - добрия спининг трябва да е лек, удобен за работа, пъргав и здрав.

Избор на макара за спиниг
По надолу ще стане дума за класическите спинингови макари, които у нас имат широко приложение. Мултипликаторите също се използват за спининг в някои страни, но засега у нас нямат широка употреба и традиции за спининг риболов. Те са друга тема и на тях ще отделя време в допълнителен материал.
Компромис по отношение на качеството на макарата не бива да се прави. Тя е най-важната част от оборудването на спинингиста. При избора на макара е редно да се придържаме към някои основни параметри. Макарата трябва да има:
  • лек и плавен ход, да има перфектно, равномерно редене на влакното. За перфектното редене при някои модели макари помага например системата с безконечен винт "Warm shaft".
  • макарата трябва да е добре балансирана – при въртене да няма биене.
  • да има максимална липса на луфтове – проверяваме дали няма луфт на дръжката, ротора и шпулата /т.н. осев луфт на шпулата/.
  • да има прецизен аванс с плавно регулиране при притягане и отпускане на ръка. Важно е аванса да не се затяга или отпуска сам при работа с макарата. Авансът по принцип може да бъде преден или заден. Класическите спинингови макари имат преден аванс. Предния аванс е разположен в шпулата, усилието тук се предава директно, а при задния аванс се предава на шпулата чрез главната ос на макарата. Тук е мястото за един съвет – след края на риболова охлабете аванса, така че той да не се намира под непрекъсното напрежение и по-бавно се амортизира. Преди да започнете риболова го притегнете на оптимална степен, в съответствие с показателите на използваното влакното.
  • да има качествена шпула. Прегледайте внимателно цялата повърхност на шпулите, тя трябва да е съвсем равна и гладка, без наранявания и дефекти. По външния вида на шпулата може да се съди за качеството на макарата Шпулите на хубавите макари са метални, а горния ръб на шпулата, т.е мястото, където се трие влакното при замятане трябва да е изработено от висококачествени метали и да има титаново покритие. Обикновено цветът на покритието върху горния ръб на шпулата е златист. На средния клас макари шпулите са изработени от дуралуминии, а на най-ефтините са от различни пластмаси. Производителите на макари в последните 10-на години се ориентираха към шули с по-голяма дължина.. Такава шпула, ако е максимално запълнена с влакно осигурява далечни замятания. Оттам идва и названието им – Long cast. Важно е шпулата да е правилно запълнена с влакно. Редно е при навиване влакното да бъде на 2 мм разстояние от външния, горен ръб на шпулата.
  • важен покзател е капацитета на шпулата. Т.е. какво количество и какъв диаметър влакно може да се събере на нея. Тези параметри са изписани от производителя на външната част на шпулата. Обикновено се изписват и в метри и във фунтове /lb/. На 6 фунта съответства 0,22 мм, на 8 ф. – 0,28 мм, на 10 ф. – 0, 30 мм. Най-често показателите се изписват по следния начин 140/0,20, 120/0,25, 120/0,30, 120/0,35 мм. Качествените модели макари имат една или две резервни шпули, произведени от метал. Върху резервните шпули намотаваме различен диаметър монофилно или плетено влакно.
  • не на последно място при избор на макара гледаме за броя на лагерите. Най-често добрите макари имат механизъм от няколко съчмени и един стоп лагер, разположени въ всички въртящи се точки на макарата. В света се произвеждат макари с различен брой лагери - от 1 до 15. Броя на лагерите показва в голяма степен качеството на макарата и определя цената й. Обикновено водещите фирми в производството на спинингови макари ги произвеждат с 4 – до 8 лагера и това е напълно достатъчно за надежността и сигурността на макарата. На посредсвените марки макари често пъти е показан чисто рекламен трик – макара със съмнително качество има голямо количество некачествени лагери.
  • корпуса на макарата е добре да бъде метален. Металните корпуси /обикновено са от дуралуминии/ осигуряват надеждност и здравина при случайни удари или изпускане на макарата върху камъни. Предпазват и от корозия от сладка и солена вода.
  • теглото на макарата също е важен показател както за баланса на пръчката, така и за общия конфорт при риболов. Все пак спининговия такъм е в ръката на риболовеца с часове и тежката макара създава дискомфорт. Най-често се използват макари с тегло от 270 до 350 грама.
  • към конструкцията на добрите макари е добавена въртяща се водеща ролка против усукване на влакното. Често пъти водещата ролка при тях е с титаново покритие.
Предавателно число на макарата /брой на оборотите при въртене на ротора, направини при един оборот на завъртане на дръжката/ . В зависимост от скоростта на въртене на ротора макарите се делят на бързооборотни и бавнообротни.
При 6 и над 6 оборота става дума за бързооборотна макара, при 4,2 – 4,8 за бавнооборотна. Универсалното число на спининг макарата се движи някъде в границите около 4,8 – 5,3.
Следва продължение
Стефан Минчев
13.04.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015