FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Риболов на бяла мряна на тежко
(15.06.2005 г.)
Милен СакакушевВъпросите Ви към автора
Бялата мряна е любим обект за колегите, практикуващи речен риболов на леко и тежко. В това материалче няма да се спирам на биологията на този вид, само ще спомена, че тя е типично дънна речна риба, живееща на неголеми групи от сходни по размери екземпляри и е съвсем резонно тук да наблегна на основни неща при риболова й на тежко.

Оборудването включва стандартни шарански пръчки или подходящ фидер, а в краен случай телескоп с дължина над 3 м и акция 30-60 гр, неголеми макари с възможно най-добър аванс, влакно – може и монофилно от 0.25 до 0.40 в зависимост от ситуацията, а може и плетено, куки 3-6 номер, предимно round-тип – широки и обли. Конкретно за вида на влакното, аз предпочитам да е монофилно. Без значение на кое ще се спрете, то имайте предвид борбеността на мряната и евентуалните проблеми, които може да създаде при ваденето в близост до брега и подпомагана от силата на течението. В този случай компромиси със строя на пръчката не могат да се правят, т.е. спрете се на по-мек модел, работещ с цялата си дължина.

Видове стръв: някакъв микс или тесто при риболов на фидер /добавки на млечна основа са предпочитани/ плюс грозд от бели или земни червеи, розов червей /познат е на дунавските риболовци/. В останалите случаи – царевица /може да се ползва, но е на последно място по успеваемост/, конощип, кубчета консервирано месо /на запад е доста по-популярна тази стръв/, кубчета кашкавал, а понякога и подходящо ароматизирани протеинови топчета.
  
    
Подходящите места са със средно или силно течение, твърдо дъно – глинесто, каменисто или смесено; дълбочина – поне 1.5-2 м. Тинестите дъна не са по "вкуса" на тази риба, а пък за чисто песъчливите и дума не може да става. Перспективни са местата около пристанищните стени, мостове и т.н. При замятането не бива да се гони дистанция.

През по-хладните периоди от годината няма някакво разпределение на активността на мряната през деня, т.е. кълването е почти равномерно по всяко време на денонощието. През лятото и началото на есента, се оформят два "пика" в активността й – от рано сутринта до около 10 h и привечер - от 18 до към 23 h. Нуждата от чиста течаща вода, предпочитанията към сравнително по-ниска температура, както и най-важното – високите изисквания към кислородното съдържание на водата са причина през най-големите летни жеги улавянето на тази риба да е почти епизодично, независимо от начина, който се ползва. Мряната поначало е плашлива и това, че се храни и нощем, не бива да учудва никого.

В практиката съществуват най-общо два подхода за риболов на бяла мряна на тежко:
  • класически, статичен – при който монтажът е "стопиран" на дъното на водоема;
  • и
  • динамичен /на търкаляне, на возене и т.н./ - ползва се по-рядко.
На практика, разликата между двата подхода се състои в следното – при първия целта е течението да бъде преодоляно, за да се задържи целия монтаж на подходящото място и мряната да открие стръвта, а при втория – с помощта на течението да бъдат "преслушани" набелязаните за перспективни места и, макар да звучи леко откачено, монтажът да "открие" рибата.

При статичния метод монтажът е доста по-груб от този при втория метод, а той от своя страна представлява видоизменен монтаж на леко, в който няма плувка. Класическият монтаж при статичния риболов може да бъде както с подвижна, така и с неподвижна тежест /б.а. Вижте схемите на съответните монтажи в темата "Монтажи при риболов на тежко"/, но по-важното е тази тежест да бъде съобразена по тегло и форма с условията, които реката предлага като дълбочина и сила на течението, за да може да "закотви" линията на избраното място /рядко върши работа по-малка от 80 грама/.Общият вид на класическия монтаж е: основно влакно стопер, мънисто, тежест или фидер, амортисьор, вирбел, повод, кука. Най-доброто решение за повод е използването на специализираните шаранджийски поводи, но при невъзможност да се ползват такива, могат да бъдат заместени от обикновени плетени влакна с подходящи за случая диаметър и издръжливост – 0.15 мм е пределно достатъчно. Разнообразните монтажи, ползвани при риболова на шаран, намират приложение и при риболова на мряна – предимно "the method".
Още един плюс към справянето с течението е възможността да се ползват т.нар. в шаранджийския риболов back leads, които се поставят върху основната линия в близост до брега, а целта им е да "смъкват" линията плътно до дъното и по този начин се намалява напрежението, което течението оказва върху нея.
Тук попада и риболовът на мряна на фидер. С оглед на това, че мряната се търси на места с доста силно течение, основният фидер трябва да е с по-малки отвори, а не като този за тиха вода. Вариант е в началото на риболова да се ползва такъв с по-големи дупки, отворен отдолу, с цел да се захрани мястото, след което да се смени със затворен. Друг вариант е с "кошничката", т.нар method-feeder. Внимателно трябва да се подбере консистенцията на сместа, която се слага в кошничката. Тя трябва да издържи замятането и потъването без да падне, след което да се разтвори сравнително бързо.
  
 
При динамичния подход, монтажът се прави по подобие на горните, но задължително с подвижно монтирана, доста по-малка тежест - например половината от тази, която се слага на предишния тип монтаж, с обла форма – най-добре цилиндрична или сферична, в краен случай конусовидна и крушовидна. Заоблената й форма спомага за по-лесното "преминаване" през разнообразния дънен релеф и достигане на местата, където се храни мряната с помощта на течението. Същността на този риболов изисква предварително да се провери релефа на дъното в целия избран за риболов участък. На дъна, осеяни с големи камъни, където много лесно може да се вклини монтажа, няма почти никакъв смисъл и възможност да се прилага този метод. Основното при него е постоянното прехвърляне на линията и обловяване на участъка. Донякъде това действие наподобява риболова с плувка "на изтичане" – замята се по диагонал, леко нагоре срещу течението, изчаква се тежестта да падне на дъното и лека-полека с навременни отпускания и придърпвания на влакното, както и с маневри с върха на пръчката /по-хубаво е да е по-дълга, например здрав фидер на 3.90 м е добро решение за случая/ се контролира движението на носената от течението линия, докато стръвта попадне в полезрението на гладна или любопитна мряна. Редуват се замятания по-близо до брега и на по-голяма дистанция. И тук не е задължително ползването на плетено влакно, но според мен именно то е по-доброто решение. Имайки предвид, че бялата мряна е любител на каменистите участъци и това, че последните няколко метра от линията постоянно са в досег и се "трият" в дъното, по-добре е да се ползва braided line, отколкото монофил, който дори и да е наистина качествен, при едно по-сериозно нараняване от остър камък, може лесно да се скъса. Разбира се, след приключване на риболова или пък при нужда, последните няколко метра от линията се отрязват с цел избягване на нежелани изненади.

И за финал имам един въпрос към колегите от форума – срещали ли сте досега /и къде, което е по-важното/ бяла мряна в затворен водоем?
Милен Сакакушев
15.06.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015