FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Съвети при избор на директен телескоп
(16.06.2005 г.)
Асен ГеоргиевВъпросите Ви към автора
Директният телескоп е една от най-разпространените и ползвани въдици в България. За щастие отдавна отмина времето, когато трябваше да се редим на опашка от ранни зори, за да се доберем до така желаните от всеки японски телескопи с цвят червен и невероятната дължина от 3,60 m :)
Днес пазарът е наситен с най-различни директни телескопи, които се различават по дължина, марка, тежест и цена. Този факт, в комбинация с желанието ни да имаме универсален телескоп, често ни поставя пред трудната дилема какъв телескоп да си купим. Ще се спра на отделните характеристики на един директен телескоп, като по този начин се надявам да ви помогна при избора.
В началото искам да ви напомня, че универсален телескоп няма и че изборът на една въдица винаги е резултат на някакъв компромис и избор на приоритет. Характеристиките на директния телескоп са такива, че при изрази от типа на "купих най-доброто", винаги се има предвид една тясна сфера от приложението на този вид въдица.

Предимства
Риболовът с директен телескоп е най-бързият риболов по принцип. Не случайно в арсенала на всеки състезател може да намерите поне 2-3 телескопа, а много често почетните места в едно състезание се печелят именно с директни телескопи дълги едва 2-3 метра. Директният телескоп е незаменима въдица при риболов на дребна и средна по размери риба на затворени водоеми и реки. С него може да се лови успешно на разстояния от брега в диапазона най-често от 3 до 10 метра. Замятането с леки плувки също не е проблем дори при ветровито време. Ползването на тънки линии и повод, както и точното измерване на дълбочината също не са проблем при риболова с тази въдица. Не на последно място едно от предимствата на този вид риболов е, че сте бързо и лесно подвижен, което е голямо предимство особено при риболова на река.

Недостатъци
Както всяка въдица и директният телескоп има някои недостатъци, които трябва да знаете преди да си го купите. На първо място това е ограниченото разстояние на риболов. Владеенето на линията при ветровито време е също проблем. Ползването на много леки плувки при големите дължини на телескопа е също ограничено. Ваденето на риба над 2 килограма в общия случай е "мисия невъзможна".

Една от основните дилеми при избора на директен телескоп е:

Дължината
На пазара ще намерите телескопи с дължина от 2 до 10 метра, че и повече. Коя е най-подходящата дължина? На този въпрос най-лесно ще си отговорите ако направите равносметка на какви водоеми ловите най-често или на какви бихте искали да ловите. Ако предимно ловите на река, то един телескоп с дължина от 5-6 метра най-вероятно би ви свършил чудесна работа. Ако сте любител на затворените водоеми обаче, най-добре се ориентирайте към 8-10 метров телескоп. По този начин освен приличната дължина на облавяне, ще бъдете подготвени и за дълбочини от порядъка на 4-5 метра. Една от идеите, която би ви дошла на ум е да си купите по-дълъг телескоп, а когато е необходимо да отнемате част от дължината, махайки една или две части от него. Това е добра идея стига да си подсигурите подходящи тапи за различните дължини, за да го предпазите от замърсяване и нараняване. Пренебрегването на този факт може да ви изненада неприятно в последващ момент, когато ловите с пълната дължина на телескопа. За да избегнете фактора дължина в последствие бихте могли да си купите още един или два различни телескопи. При избора на дължина със сигурност ще се сблъскате и с фактора:

Тежест
Тук трябва да сте особено предпазливи при избора си. Директният телескоп е въдица, която за съжаление не можете да подпрете на стойка докато ловите. Ако в магазина например един 8-метров телескоп с тегло 600 грама ви се стори лек, то след еднодневен излет със сигурност ще сте на друго мнение. При по-късите дължини този фактор не е толкова важен, но тежестта на телескопа е винаги в пряка зависимост от материала и неговата:

Здравина
Естествено е по-тежката въдица да е по-здрава и обратно. Дори и качествените карбонови въдици с допълнителна оплетка за здравина не са много леки. Избирайки по този параметър трябва да си помислите какви по размери риби ще преследвате най-често. Ако например ловите основно уклей, костур и бабушка, то лекият телескоп е за предпочитане. Разбира се, всеки би предпочел дълга, лека и здрава въдица, но тук ще трябва да се сблъскате с фактора цена, който аз не искам да коментирам.

Върхове
Директният телескоп се среща с 3 вида върхове. Първият, който бих нарекъл стандартен, е кух, почти плътен и не много гъвкав. Вторият е така нареченото "жило", който е плътен и изключително гъвкав. Третият вид е кух връх предназначен за ластик. Аз бих ви препоръчал жилото поради факта, че засичането с него е доста прецизно а контрола над рибата добър. Ластикът е също добра алтернатива особено когато преследвате по-едри и борбени риби. Най-често телескопите с ластик се продават и с втори връх – жило. На членовете на клуба "направи си сам" бих препоръчал да не опитват да си слагат ластик на директния телескоп, особено ако е лек и тънкостенен. Рискът от счупване на мястото на стопера е доста голям.

Избор на марка
Тук изборът е наистина голям. Почти всички производители предлагат широка гама от директни телескопи. Личната симпатия към дадена марка е също определящ фактор при избора. Факт е също така, че дори и най-известните и реномирани производители предлагат и въдици "шир-потреба". На едно нещо със сигурност трябва да обърнете специално внимание – поддръжката на избраната от вас марка в България. Освен това което ще ви кажат в магазина не е лошо да се посъветвате с приятели и познати, за да добиете реална представа за конкретен модел и марка.

Накрая искам да спомена за една въдица, името на която все още не говори нищо на повечето риболовци:

WHIP (уип)
Това е добра алтернатива на директния телескоп, правейки го доста универсален и носещ със себе си почти всички предимства на риболова с щека. С две думи това е къса (8-10 метра) щека, тънка и лека, която е оборудвана със сменяеми върхове за ластик и жило. Щековидната й конструкция позволява бързо и лесно да преминавате от една дължина на друга. За разлика от щеките можете без притеснение да го ползвате и като директен телескоп дори на цялата му дължина без да се притеснявате, че ще се счупи при замятане. При риболов с ластик ваденето на риба 2-3 килограма е почти гарантирано. И най-важното – купувайки си WHIP сте само на една крачка от манията, наречена риболов с щека :).

ВНИМАНИЕ!!! Карбоновите телескопи са много добри електропроводници. Това налага нуждата от изключително внимание при риболов в близост до електропроводи и при наличието на гръмотевици.
Асен Георгиев
16.06.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015