FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Влакна за спинингов риболов
(24.06.2005 г.)
Стефан МинчевВъпросите Ви към автора
Какви влакна да ползвам за спинингов риболов – този въпрос си задава всеки начинаещ спинингист. Еднозначен отговор не може да се даде. Всичко зависи от това какъв хищник ще се лови и при какви условия. Не можем с един и същ диаметър на влакното да ловим в малка река кефали по 200 грама и със него да хвърляме за трофейна щука в Дунава. Но за това ще стане дума по-нататък...

В днешно време за спининг се използват плетени и монофилни влакна, като напоследък все повече риболовци работят и с флуорокарбонови влакна. Последните, попаднали във водата, стават съвършено незабележими.

Предимства на плетените влакна в сравнение с монофилните:
  • голяма здравина при минимален диаметър;
  • устойчивост и здравина при риболов в места, обрасли с шавар и папури;
  • изключително неразтегливи са и дават пълен контакт при засичане и вадене на рибата;
  • при закачване на примамки в камъни или клони позволяват тяхното "спасяване". При "силови" действия от страна на риболовеца се изправят куки или се трошат цели клони и примамката излиза.

Недостатъци:
  • по-трудно се връзват от монофилните;
  • възможно е изправяне на куката и изпускане на уловена риба при работа с твърда пръчка и грубо вадене на улова;
  • поемат и задържат влага, в резултат на което бързо стареят;
  • имат по-висока цена.

Диаметър на влакното
Кои са най-важните показатели, с които се съобразяваме при избор на влакната за спининг. Може би на първо място се поставя диаметъра на влакното, след това неговата здравина – /линейна и на възел/, неговата еластичност и след това – неговия цвят. Тук не споменавам цената, но тя също е от значение. Именно следейки тези параметри при избор на влакно за всеки вид риба, търсим максимално тънко и максимално здраво. Изборът ни все пак трябва да е в разумни граници и да зависи от това къде ще ловим и колко големи риби очакваме да хванем. Напоследък много производители на влакна спекулират с данните, изписвани върху ролката и умишлено ги занижават. В случай, че влакното се премери с микрометър се вижда, че то не отговаря на параметрите, дадени от производителя, а е значително по-дебело. Например купувате монофилно влакно 0,18 мм, а то се оказва 0, 19 или 0,20 мм.

Все пак е правилно при риболов с леки примамки – блесни № 00, № 0 и № 1 и дребни 2 см воблери да се ползва възможно по-тънко влакно. Тънките монофили - 0,14 – 0,16 мм позволяват да се прави замятане на максимална дистанция с дребни и леки примамки. Те не пречат на тяхната игра и правят минимален "корем" при водене. Тънките влакна са подходящи за ултралек спининг в малки реки, канали и езера, чисти от водна растителност. В наши условия се употребяват най-вече при риболов на дребен и среден кефал и костур. Особено преимущество фината линия има в летните горещини, когато рибата е предпазлива и капризна, а също и там, където водата е изключително бистра и осветеността й е голяма. При работа с тънко влакно имаме максимално добър контакт с примамката. Все пак не трябва да забравяме, че фините влакна се усукват повече от дебелите, по-често се заплитат и правят "бради". Те се износват и много по-бързо. За работа с тънки влакна е необходимо да се лови с мека пръчка с параболичен строй. С риск да се повторя ще спомена, че с прекалено фини и слаби влакна не можем да разчитаме на успех при улов на едри риби или когато замятаме в места, обрасли с водна растителност, камъни, клони и паднали дървета. Например при риболов на щука в обрасли водоеми се ползват монофилни влакна с дебелина дори 0,35 – 0,40 мм. По мое лично мнение в такива места е по-правилно да се работи с плетено влакно, примерно с диаметър 0,15. Така се подсигуряваме не само по отношение на щуката, но при закачване на примамката в стебла камъш или папур можем спокойно да я извадим, разчитайки на здравината на оплетката. При такива силови действия обикновено се изправят тройките на блесната или воблера, но пък спасяваме примамката.

Когато търсим трофейни кефали също е добре да ползваме здрави монофилни влакна с диаметър 0,18 – 0,22 мм, защото кълването на сериозния кефал обикновено е рязко и внезапно и при прекалено стегнат аванс и тънко влакно можем да останем без улов и без примамка. В малки и плитки планински реки и потоци, където излизат скромни по размери риби можем да ловим пъстърва и с 0,16 и 0,18 мм монофил. В такива условия при закачена в камъните примамка можем да нагазим и да я освободим. Не така стоят нещата обаче при пъстървов риболов в дълбоки и буйни реки като Панега и Въча например. В тях освен наличието на трофейни пъстърви, има и много закачки във водата. Рискът да ловим с фин монофил при тези условия е неоправдан, защото ще загубим много блесни и воблери, а със сигурност ще се разделим и с някоя трофейна риба. Затова много колеги, включително и аз при риболов в тези реки ползват монофил с дебелина от 0,20 до 0,25 мм или плетено влакно с диаметър 0,06 – 0,10 мм.

Здравина на влакното
Важен показател, с който също се съобразяваме. Линейната издръжливост на влакното и неговата здравина на възел са две различни неща. Най-често при силен опън влакното се къса на самия възел или в близост до него. Здравината на влакното зависи от много неща – например от това кога е произведено, дали и съхранявано правилно без да се излага на пряка слънчева светлина и колко време е лежало в складове и магазини. Също така от това колко бързо старее и губи качествата си. По време на риболов влакното постоянно е подложено на триене във водачите на пръчката, дънните неравности и други препятствия. Всичко това води до неговото бързо износване и стареене. Всеки възел по линията допълнително отслабва нейната надеждност. Различните по своята твърдост влакна реагират различно при определен вид възел и с това е необходимо да се съобразяваме. Обикновено върху ролката на някои от тях производителите показват възела, при който влакното реагира най-добре и има най-голяма надеждност и устойчивост. При спининга линията се амортизира много по-бързо в сравнение с другите видове риболов и трябва често да се подменя. При риболов най-вече с въртящи блесни монофилните влакна се усукват най-бързо, в резултат на което при замятане се оплитат във водачите или върха на пръта, или правят неприятни "бради". Разсукване на влакното може да се направи като няколко пъти поред го пускаме да се носи свободно в някой бързей и след това внимателно го навиваме на шпулата.

Цвят на влакното
В спининга са употребяват разнообразни по цвят влакна. Едни риболовци имат предпочитания към безцветните, други към зелените и сините, трети към флуоресцентните – били те жълти, електриково зелени, оранжеви или червени. Всеки си има свои виждания и теоритични постановки по въпроса.
Флуоресцентните влакна дават добър визуален контрол по време на полета на примамката. При водене на блесната и воблера във всеки момент можем да следим техния ход и местоположение във водата. При използване на флуоресцентно, дори лекото и капризно кълване може да бъде забелязано само по лекото подръпване или задържане на примамката.
Плаши ли се рибата от флуоресцентните влакна? По този въпрос всеки спинингист със повечко стаж си има мнение, което се базира на неговия опит и експерименти. И тук еднозначен отговор не може да се даде.
Моят опит в ловенето с флуоресцентни влакна е петгодишен и смятам, че не е достатъчен за даване на изчерпателен отговор. Все пак съм забелязал някои закономерности. При риболов на щука, костур и бяла риба няма никакво значение, според мен, дали ще се ползва безцветно или флуоресцентно. Тези риби не са плашливи и капризни като пъстървата и клена и не се влияят от това. Случва се при активно хранене да стават изключително агресивни и непредпазливи. При риболов в мътни води хищниците въобще не се влияят от цвета на влакното. Същото важи и когато се лови с тежки примамки – отвесни блесни, пилкери, кастмастери близо до дъното в язовири и езера. В големи дълбочини /10 – 15 метра/ кълването на рибата не се влияе от цвета на влакното. Пъстърва, клен, распер също съм ловил с флуоресцентно влакно, но в изключително бистри и чисти води предпочитам да ловя тези предпазливи риби използвайки безцветно.
Стефан Минчев
24.06.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015