FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Мачов риболов на бабушка на яз. Алино
(28.09.2005 г.)
Милен НиновВъпросите Ви към автора
Краят на месец август направих тематичен риболов на бабушка на яз. Алино. Не бях ходил там и не бях сигурен в представянето си. При посещението на непознати водоеми е трудно от първият път риболовецът добре да се ориентира в особеностите и спецификите на конкретния риболов. Предварително имах информация, че северния бряг е с големи дълбочини и по-удобна е южната страна – от към входа на язовира. Водоема се обитава от бабушка, речен кефал, костур и е зарибен с шаран и сом. Таксата за риболов е 5 лева на въдица, за която се разрешава свободно взимане на до 3 кг улов. Основна цел ми беше бабушката, като се надявах по време на риболова да се завърти и някой инцидентен шаран.
Такъмите, с които подходих към риболова бяха мачова въдица с дължина 4,20 метра, мачова макара, потъващо влакно 0.18 мм, повод 0.12 мм, кука № 14. Очакваната дистанция на риболов бе около 20 метра с дълбочина около 5 метра и избрах ваглер 6 грама – тумбест със стандартна антена.
Захранката бе 1 пакет Филстар ванилия с коноп, 1 пакет бисквитена галета и ½ пакет печен коноп, който е много подходящ за бабушките. Разбърках храната и я овлажних. Докато тя си поеме водата, се заех с премерването на дълбочината и особеностите на дъното. На 10 метра дистанция бе дълбоко 4 метра и постепенно се увеличаваше до 5.50 метра на 18-тия метър. От там започваше стръмен пад надолу. Реших да ловя на 17-18 метра дистанция – точно преди стръмният ръб. Обикновено точно там се храни рибата най-активно. Маркирах влакното с неразделният маркер за да хвърлям на едно и също място. Дистанцията не бе голяма и позволяваше ползване на малък ваглер.
Утежняването зависи от начина, по който искаме да подадем стръвта на рибите. То може да бъде "на пропадане" с групиране на тежестите максимално близо до плувката, а стръвта да слиза към дъното свободно, само под тежестта на куката. Така стръвта преминава плавно през водните пластове и наподобява естествено пропадаща храна и рибите атакуват при самото спускане към дъното. Друг метод на подаване е чрез бързо спускане на стръвта до дъното, като 75% от утежнението се групира в близост до ваглера, а останалите 2-3 тежести се разпределят равномерно към куката, което цели елиминиране на по-дребните риби в горните слоеве. Тактиката която избрах за конкретния случай бе подаване на стръвта бързо на самото дъно, където се хранят по-едрите риби.
Захранката бе поела водата и я минах през ситото. Преминаването през ситото спомага за пълното хомогенизиране на храната и раздробяването й на малки частици. При някой случай може храната да се сити повече от 2 пъти.
Добавих около 100 грама бял червей и оформих 10 стегнати портокалови топки за първоначалното захранване. Поставих на куката 2 червея, като внимателно се пронизват с куката в самият край на тялото така, че да не се спукат. По този начин те са по-естествени във водата. При капризно кълване единият червей може да нанижете целият по дължина на стъблото на куката, а втория само в края на тялото. Така рибата взима много по-смело стръвта. Заметнах плувката и захраних с варено жито с прашката.
Не след дълго последва леко натискане на плувката и първата бабушка влезе в живарника.
След около 40 минути дохраних с една стегната топка и няколко прашки жито. При риболов на пропадане дохранването трябва да става с рехава захранка, така че да оформя хранителен стълб в зоната на плувката. Рибата постепенно се завъртя на захраненото петно и започна регулярно да кълве. Дохранвах през 40-50 минути. Опитах да сложа за стръв жито, но рибите не взимаха уверено. Ловях до около 15 часа, когато ми свърши захранката и трябваше да приключвам риболова. До края на излета нямах кълване от шаран. Периодично се улавяха и костури, още при самото пропадане на стръвта към дъното. Завърших тематичният риболов с около 3 кг. бабушки.
Милен Нинов
28.09.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015