FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

За улова на клен на блесна
(26.10.2005 г.)
Hunfi.ruКоментари по темата
Много от вас, уважаеми господа риболовци, вероятно поне веднъж в живота си са ловили клен с традиционна въдица на стръв скакалец и малка плувка. Този риболов си има своята прелест – когато рано сутрин, с лека пръчка в ръка, се отправяте към малката рекичка, лъкатушеща през полето, вдишвате свежия утринен въздух, пропит с аромата на прясно окосено сено и полски цветя, слушате песента на птиците, виждате алената ивица на зората на хоризонта и усещате как в душата ви се възражда радостта от живота. Всичко това , разбира се, е прекрасно, но за съжаление, в такива малки рекички, както показва опитът, доста рядко се срещат едри кленове: рекордните екземпляри над килограм браздят водите на по-пълноводните реки и притоците им и да се хванат на подобен лек такъм с плувка е, меко казано, доста трудно. Тази хитра и предпазлива риба се страхува не само от риболовеца, но, както се казва, "и от сянката си" и се държи далече от брега.
За да ловите успешно клен в голяма река, ви препоръчвам да преминете от плувка на спининг. Именно това решение ми донесе успех в средата на юли 2001 г, когато лових на река Вятка, недалече от почивната база "Наследие". Тя се намира близо до пристана "Петропавловск", на 9 км. от град Съветск. Местните рибари ми разказваха за кленове-гиганти, които понякога се хващат в мрежите им. Слушайки разказите им, се запалих от идеята да хвана именно такъв огромен екземпляр и реших да посветя на това почти цялото си време за риболов.
Защо ми беше нужно толкова време? Защото, първо, трябваше да открия истинското "кленско място", с чиста и бърза вода, със завихряния, водовъртежи и обратно течение. Добре е също пясъчната плитчина, където се върти дребосъкът, да преминава в участък с коренища, разположени в дълбоката част на вира. Там също трябва да има и дървета или храсти с надвесени над водата клони. Кленът обича такива места, защото има къде да се крие и оттам светкавично да нападне безгрижно суетящия се дребосък, има и клони, от които при вятър във водата падат насекоми и друга храна. Второ: от целия си арсенал примамки трябваше да открия точно тази, на която би клъвнал гигантският клен. Какво ли ще го съблазни – клатушка или въртяща се блесна? Воблер или силиконка? А може би туистер? С каква големина и цвят да бъде примамката? И трето: с каква скорост и по какъв начин да се води? Всички тези въпроси трябваше да намерят своя отговор, за да хвана този супер-клен.
Подходящото място намерих още на първия ден от търсенето – то се намираше на два и половина – три километра надолу по течението от почивната база, в самото начало на острова, в десния проток на Вятка. Втората и третата задачи обаче ми отнеха три дни – кленът не искаше да кълве, макар че се хващаше всякаква друга риба! Още през първия ден на "CHIMER-ата" на Konger, №2, се хванаха два распера – килограм и килограм и половина. Но, въпреки че обикновено им се радвах, сега точно те не ми трябваха. След това една "Комет" на Mepps, №3 черна с жълти точки, съблазни две сулки, но и те не ме зарадваха: аз исках клен. Любимият ми "TARPON", втори номер, изкара на брега няколко яростно разперващи бодлите си гърбави костура. Те се пулеха с жълтите си очи, сякаш се чудеха, какво им се е случило. Аз също се чудех – какво му трябва на този "злояд" клен? Той упорито не искаше да кълве, а аз също така упорито продължавах да се опитвам да го хвана. Всеки ден преди зазоряване аз отплувах към "моето си" място и чак вечерта, уморено гребейки срещу вятъра и течението, се връщах във базата. Забравил за закуските и обедите, аз упорито "шибах" водата със спининга, изпробвайки всевъзможни блесни и начини на водене.
Успехът най-накрая дойде на третия ден. Блесната - "отличничка" се оказа "DEVIL" 2 на Konger, черна с ярко-червени точки и оранжев флуоресцентен шлаух на тройката. Тази блесна подмами от скривалищата им пет клена, около половин кило всеки. Както си мисля, кленовете, които се криеха в коренищата, проявяваха интерес към блесната при бавно водене, когато тя преминаваше на не повече от метър-два от укритието им, следваха я и атакуваха, когато блесната, завършвайки дъгообразното си движение, излизаше на правия участък от траекторията си и наближаваше бързея.
А истинския супер-клен (с тегло 1,4 кг. и дължина 48,5 см.) хванах на следващия ден, 20 юли.
В този ден червено-черната блесна прекрати съществуването си в дебрите на коренищата. Но тя изпълни задачата си – вече бях разбрал, какъв вид, размер и цвят е предпочитаната от клена блесна. Реших да не рискувам последната останала ми от този вид и се преместих по-далече от коренищата, срещу едни плаващи дънери, заседнали в брега, близо до които някаква едра риба няколко пъти мощно изпляскваше във водата…
Четвърто замятане на това място. Водя блесната равномерно, без подръпвания, тъй като няма нужда: в бистрата вода през поларизационните очила виждам, как течението я подхвърля насам-натам, кара я да се мята като подплашена рибка, но лопатката се върти нормално, без да нарушава играта и.
Изведнъж – рязък удар, който по пръта се предава в ръката и мощно повличане! И се започна: кой кого? На рибата и помага течението, увеличавайки съпротивлението, на мен – аванса, който отпуска влакно при рязките и напъни. Най-много се страхувам да не се подхлъзна на мокрите камъни и да не падна, изпускайки рибата.
- Господи! Помогни!
От разпенения бързей като торпила изскача във въздуха бронзово-златист клен-хубавец и, падайки отново във водата, се устремява отново към скривалището си в дънерите. Успявам да му попреча. Прътът се е огънал максимално. Някакъв нахален папатак се е вкопчил в ухото ми и го яде безмилостно, но не мога да прогоня кръвопиеца – ръцете ми са заети…
Слава Богу! Накрая го изкарах! Закачам клена на въжето /кукана/ и докато го пускам във водата, още веднъж го премервам с поглед – направо си е рекорден екземпляр. Уморено сядам върху един камък и паля цигара. През тютюневия дим ми минава една мисъл: "Дотук беше разбойникът!" Още не вярвайки на успеха си, отново се приближавам към спуснатотото в реката въже и се любувам на стремителната красота на рибата. Кленът уморено мърда ярко-червените си перки, под корема му в прозрачната вода се виждат разноцветни камъчета. Съвсем наблизо от муцуната на торпедовидното тяло на гиганта минава ято дребосък.
- Вече не ги е страх! - мисля си. Малко ми става жал за клена. Едно е ясно – след като хванах този хубавец, вече не ми се лови. Сгъвам спининга и тръгвам към лодката. В плисъка на греблата постепенно стихва шумът на бързея, който ми подари тази приказка.

Полезни съвети за улова на клен на спининг:

1. Използвайте влакно не по-дебело от 0.20 мм., най-добре флуоресцентно. Това ще ви позволи да замятате по-далече леката блесна и по-добре да контролирате траекторията и при намотаване.
2. Освен блесна "DEVIL" може да използвате модела "PALIA" N2 на същата фирма. Лопатката и е със същата форма, но има по-тежко тяло, което увеличава далечината и незначително – дълбочината на газене на блесната
3. При водене на блесната срещу бързо течение, челното съпротивление на блесната води до силно сгъване на меките спинингови пръти.Използвайте по-твърди пръти с акция 5-25 гр. и подобни.
4. Започвайте да обирате влакното още когато блесната е във въздуха, в последните метри от нейния полет. В този случай блесната веднага, без потъване, ще тръгне по повърхността и няма да се закачи в коренищата.
5. При силен насрещен вятър, който пречи на замятането, закачете непосредствено преди блесната лека спинингова тежест, с продълговата форма (във вид на рибешка глава). Тежестта не трябва да е по-голяма от 8 гр., с естествен цвят на окислено олово. В този случай блесната се води с почти вертикално повдигане на пръта, за да не "драска" по дъното, а да излиза по –близо до повърхността.


Александър Шилов
Hunfi.ru
26.10.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015