FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
18 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Още за въртящата блесна (трета част)
(29.11.2005 г.)
Владимир АсеновКоментари по темата
Спинингът изисква широк асортимент от блесни, за всички възможни условия и различните риби. На практика обаче болшинството риболовци се задоволяват с малък брой примамки – обикновено 10-15 броя. На производителите това им е добре известно и не може да се оспори, че някои модели са, условно казано, по-универсални и дават резултат в различни условия /например "Селта" на "Рублекс", "Аглия Лонг" на "Мепс"/. Такъв подход е оправдан за хора, които не ходят често за риба. Но ако искаме да спечелим състезание по спининг, където уловът на победителят надвишава този на другите участници с 50-100 грама е необходимо да разполагаме с всички възможни и "невъзможни" варианти. Между другото не мисля, че състезанието със самоя себе си или с приятел и колега по хоби е по-малко вълнуващо от това на предварително зарибен водоем, с фанфари, призови флагчета и реклами. Даже съм убеден, че състезанието със самия себе си е най-отговорното. Няма публика, няма организатори и за успеха или неуспеха сме си виновни, а ако и примамката е собствено производство, тръпката действително си я бива.
Да направиш сам въртяща блесна не е лесно. По-просто е да се започне с подобряване и усъвършенстване на готови блесни. Във всяка фирмена блесна има нещо, което може да се подобри или измени. Например напоследък често се ползва комбинациата въртушка-туистер, а това изисква тройката да може да се демонтира. Фабрични модели, при които това не е възможно, се преработват изцяло като се смени оста. След като се овладее правенето на телената ос, няма да има пречки за каквито и да е замени и модификации с детайлите.
Например оригиналната тежест "камбанка" от "Супер Вибракс" работи също така добре и с други лопатки освен с оригиналната. Чрез замяна на някои от лагероващите детайли се скъсява разстоянието между лопатката и тройката, което според мен е подобрение в сравнение с оригиналния вариант на тази марка.
Базовите модели на Мепс имат три вида основни тежести от месинг, които може сполучливо да бъдат заменени с опдобни, по-леки или по-тежки. Често добавката само на едно оранжево мънисто повишава ефективността на блесната.
И най-реномираните производители, гонейки количеството, влошават качеството на своите блесни. Много често срещан дефект е по-голямата отдалеченост на лопаткат от тройката. Едно от обясненията е, че в момента на сглобяването производителят е разполагал с дробинки, или мъниста за блесна от по-голям размер. Затова основателно може да се съжалява, че световните фирми изнесоха производствата си в страните от третия свят, където липсват традиции в съответната област и няма действен контрол.
Според наложилото се отдавна мнение на конструкторите на Рублекс, лопатката в спокойно/отвесно/ положение трябва да покрива участъка на връзката между оста и тройката.
Срещат се също неравности по детайлите, и то в местата на контакт между тях, както и по отвърстието на лопатката. В някои случаи водещото ухо на оста на блесната се отклонява от геометричното й сечение, но това се поправя лесно. За разлика от намиращите се навсякъде по пазара блесни с тройки тип "орлов нокът", които не могат да се демонтират без да се смени цялата ос и са от най-ниско качество по принцип.
Често вербилцето е деформирано или е направено от крехък метал, поради което лесно се чупи. Доброто вербилце е от бронз, месинг или алпака и изправянето му не е проблем.
Всички тези дефекти са отстраними без да са необходими кой знае колко инструменти и специални умения. По-важното е да има желание – всичко останало идва пореда си.

Усъвършенстване на лопатката. Лопатката е най-важната част от блесната. Добрата лопатка се върти отлично на оста само с ограничител от шлаух, който я отделя от тройката на необходимото разстояние, и едно мънисто за лагероване /сн.2/.
Този тип блесна е много подходящ за блатисти водоеми поради малкото си тегло и позволява по-ниска скорост на обиране, въпреки близостта на подводната растителност до повърността на водата. Моделът е незаменим за риболов на щука при тези условия. Най-популярен е в Русия и може би там е конструиран и използван за първи път.
Най-прост метод за усъвършенстване на лопатката е изпилването /рис.6/.
Ако се намали лопатката А, тя ще се върти по-широко и по-леко, а лопатката Б по-събрано и по-бавно. Както се вижда, качествена малка пила винаги може да потрябва, особено при многодневен престой на даден водоем.
Може да се направи и акустична лопатка, независимо че в случая се действа малко напосоки. Практическото изпитание ще потвърди или отрече целесъобразността на направените промени. Необходим е набор бургийки, както и пилички с различен профил – най-вече с триъгълно, елипсовидно и кръгло сечение. Нарезите може да се направят по желание и по-гъсти с помощта на шабър или стоманена игла, като си помагаме с прозрачна линийка. Подобна обработка дава не само специфика на произвеждания шум, но изменя и цветовата игра.
Не е сложно и поставянето на цветни акценти с помощта на подходящи лакове или други средства. Специалистите от Мепс смятат например, че за активен хищник са подходящи сини точки, а за активен – червени. Лично аз съм привърженик на черните и оранжевите, както е при блесните на незаслужено забравените майстори от Златен лъв, чийто въртушки имат оригинално решение на лагероването и са с превъзходна игра. За съжаление, се срещат много рядко на нашия пазар, тъй като тази фирма освен името, промени и местостоянката си. Като резултат, само можем да си спомняме за стария тип куки и тройки Златен лъв, които по моему са ненадминати и до днес.
Аз нанасям точките със смес от епоксидна смола и малко маслена боя от желания цвят. Докато бъркам сместа, тя леко се втвърдява поради което след нанасянето точките остават леко изпъкнали. Това подсилва акустичния ефект и променя създаваните от лопатката трептения.
При всички такива ‘декоративни" намеси трябва да се отчита, че в движение петната няма да изглеждат както в покой.
Около 70% от атаките на хищните риби са отзад/по посока на движение на блесната/, 25% отстрани и само около 5% отпред /противоположно на движението на блесната/. Ако приемем, че средният ъгъл на отклонение спрямо оста е 45 градуса, атакувайки отзад хищникът не вижда изпъкналата част на лопатката, а само вътрешната/рис.7/.
Рибата първо "чува" движещата се някъде плячка, а след това я вижда, като най-често това става отстрани. Така тя добива впечатление и от двете повърхности, а не само от изпъкналата. Затова с декорирането й не бива да се прекалява. По-правилно е да се остави повече локална повърхност, която при въртенето си създава илюзията за обемен конус с опеделен цвят. Освен това, цветните цветните ефекти действат основно при пулсиращо обиране, когато лопатката намалява скоростта си на въртене.
За да се разнообрази светлинната игра и да се направи лопатката по-забележима, тя може да е двуцветна. Най-лесно това става с никелираните лопатки, тъй като те са от месингът, или друга по-тъмна от никела сплав. Ако се свали никелът от едната страна, се получава двуцветна лопатка. Още по-лесно е да се оцвети едната страна. Много подходящи за тази цел са намиращите се на пазара неизброими по цвят и вид спрейове. Един оранжев флуоресцент може да послужи за още много други неща свързани с такъмите.
Още по-силен ефект се получава при използването на самозалепващо се PVC фолио, което също се намира на пазара в неизброими комбинации. Важно е при осъществяване на залепването повърхността на лопатката да се обезмасли и ако има възможност леко да се нагрее.

Усъвършенстване на тежестите. В зависимост от условията на риболов, тежестите имат два основни недостатъка – малко или прекомерно тегло. Докато недостатъчната тежест се отразява главно на далечината на замятането, прекомерната довежда до т. нар. Залепване на лопатката, при което въртенето й се нарушава или спира. Всяка тежест отклонява оста на блесната надолу и тя провисва под определен ъгъл /рис.8/.
При това, колкото тежестта е по-масивна и колкото нейният център е изместен към тройката, толкова по голямо е провисването. Тройката също провисва по силата на собствената си маса. Ротацията на лопатката става не по оста на провисване а по оста на постъпателното движение, Затова при по-голяма маса на основната тежест провисването се увеличава дотолкова, че лопатката в най-ниската си точка на траекторията си допира тежестта, т.е. залепва и спира движението си.
Ясно е, че такава основна тежест трябва да се намали. Ако намерим съвсем малко по-леко тяло или изпилим наличното, при изпитанията ще видим, че лопатката вече не залепва, но не започва да се върти веднага след приводняването. Налага се първоначално да яактивираме чрез усилване скоростта на обиране /може и с движение на пръта/, след което при определена постоянна скорост, лопатката работи. При намаляването й обаче, се връщаме в изходно положение. Това е най-често срещаният дефект при блесните "куче марка", а и при някои фирмени.
Ако още намалим масата на основната тежест, блесната започва веднага да се върти и работи стабилно. Това ще е и оптималната тежест за дадената блесна.
Има начини за предотвратяване на залепването на лопатката без съществено да се изменя теглото на блесната:
- използване на широкоиграещи лопатки
- изместване на центъра на тежестта на основното тяло. Което може да бъде капковидно или симетрично / рис.9/
Моделът А позволява най-далечно замятане, но и повече провисва. Може да бъде заменен от симетричният модел Б. Вариантът В практически не се използва, тъй като в полет блесната се обръща и тройката се оплита в линията. Но при този вариант провисването е най-малко, а въртенето на блеснатабързо като при нак-олекотените варианти. Аз предпочитам комбинацията Г, която е нещо средно между А и Б. На него се дължи уникалното въртене на "Попския Мепс".

Доработване на тройката:
ШЛАУХ.
Ярко оранжев или чрко червен шлаух, нанизан на стеблото на тройката често предизвиква хищника. Шлаухът има един недостатък – задържа вода, кал и други подобни, което довежда до корозия. Може вместо едноцветна тръбичка да се използва комбинация от разноцветни, но по-къси, при което водата и нечистотиите по-лесно се отстраняват.
Пискюл на тройката. Според мен най-добър материал за целта е вълната. Препоръчителни цветове са белият, жълтият, оранжевият, червеният и черният, в зависимост от условията. Може да се правят и комбинации. Снопчето вълнени конци или вълната се прекарват през ухото на тройката, след което двата края се опъват надолу и се бандажират с няколко намотки подходящ конец в близост до ухото. За предпочитане е конците да не са с еднаква дължина и да се разчесват с гребенче за изкуствени мухи.
Тройка "Муха". Отдавна позната на всички спинингисти. Ако е направена добре, блесната е много ефективна. Когато са гъсти и се смазват с подходяща смазка, пискюлът и мухата намаляват видимо провисването о позволяват снижаване на оптималната скороат на обиране, поради което са извънредно подходящи за риболов на пъсърва и речен кефал в плитки води.
Блесна – туистер или рипер/шад/. Много добра комбинация за риболов главно на щука, смадок и костур. По-подходящи за целат са куките двойки, защото придават допълнителна стабилност на играта на силикона. Аз предварително бандажирам куката с капронов конец и напоявам бандажа с каноконлит. Туистерът или рибката предварително пробивам с шило, а на мястото, в което се показват куките, правя жлеб с подходящ диаметър замба, което улеснява монтажа и подобрява конструкцията.
Съществуват още варианти за декориране на тройката и повишаване на ефективността, но те са производни на вече споменатите.
Според мен най-ценното качество на въртележката е лопатката й по принцип да се върти леко и бързо. Това прави възможно воденето й по течението. Смятам воденето срещу течението за слабо ефективно, но ако все пак се налага, за да избегна издигането на примамката на самата повърхност на водата, намалявам скоростта на водене или минавам на утежнен вариант на същата блесна. Както вече казах, известните фирми произвеждат блесни за всякакви ситуации, но според мен това има други причини и не е насочено директност към ефективност в риболова. За мен блесни от рода на "Комет" на Мепс не вършат работа, тъй като по моя критерий не се въртят добре. Има още много фирми и модели, които мога да назова в тази връзка, но не искам да се изкарвам "по-голям католик от папата".
Владимир Асенов
29.11.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015