FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Октомври 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Да надхитрим планинската царица (първа част)
(08.05.2006 г.)
Стефан МинчевВъпросите Ви към автора
Риболовът на пъстърва със спининг е динамичен, увлекателен и носи изключително висок спортен елемент. Той е съчетание на магия и страст, а за много хора е и начин на мислене. Пъстърваджийте са странни персони – могат с часове да обикалят бреговете на някоя река без да имат улов, но въпреки това са доволни от досега с чистия планински въздух и красотата на природата. Дори опитните майстори понякога се затрудняват в правилния избор и това налага да експериментират с разнообразни примамки и да сменят утвърдени тактическите постановки при надхитрянето с пъстървите за да имат успех. У нас в планинските реки "царицата" е балканската пъстърва, но в реки в които е правено зарибяване могат да се хванат американки или сивени. Умението да ловят добре пъстърва усвояват тези, които освен подходящо оборудване имат котешка стъпка и почти индианска маскировка. Драпането през клонаци, храсталаци, паднали дървета и прескачането на камънаци прави надхитрянето с планинската царица истински екшън. Добрите пъстървови маршрути ревниво се пазят от майсторите и новобранците в този риболов обикновено трябва да разчитат на доброто желание на някой опитен колега, който е склонен да сподели с тях "тайните в занаята".

В следващите редове ще стане въпрос за един много резултатен и емоционален начин на риболов на пъстърва в река, а именно спинингът. Темата е необятна и без да изпадам в подробности ще се опитам да дам няколко основни насоки, които надявам се да са от полза на най-вече на начинаещите спинингисти. По темата риболов на пъстърва никога казаното не е достатъчно, защото и 50 години да ловиш риба, още на следващия риболов научаваш нещо ново, интересно и различно. За пъстървата може да се говори и дискутира много и все ще е недостатъчно. За нея се знае и много, и малко и всеки пъстърваджия може да каже нещо различно базирайки се на своя опит. Вземайки от чуждия опит и съчетавайки го със собствените си наблюдения и експерименти, в практиката добиваме умения, а с времето ставаме все по-уверени в собствените си възможности. Ловенето на спининг позволява използването на широк диапазон от изкуствени примамки – въртящи и колебаещи се блесни, воблери, силикони и дори комбинация от блесни, стримери и мухи.
При риболов на пъстърва е важно внимателно и предпазливо да се движим по брега без излишен шум и да ползваме всяко прикритие. Важно е да се наблюдава внимателно обстановката, защото е трудно да се различи риба позиционирана неподвижно в участък с каменисто дъно. Окраската на местната пъстърва се слива с цвета на дъното и понякога не можем да видим самата риба, а само нейната сянка. Много полезна работа за целта вършат поларизационните очила. Особено важно е да се движим бавно и да наблюдаваме обстановката внимателно, като по този начин имаме достатъчно време за да обработим зрителната информация. Много пъти гледайки в средата на реката или в отдалечени участъци на отсрещния бряг пропускаме рибите които са пред нас. Бистрата прозрачна вода може да заблуди дори опитния поглед за действителната дълбочина на мястото. Поради това дори риболовци с голям стаж пренебрегват участъци от реката, които им се струват плитки и лишени от риба. В прозрачната, кристално чиста вода рибата може да ни различи от разстояние и да се укрие умело преди да приближим до удобна за замятане позиция. В буйните и пълноводни реки и в местата с дълбочини и вирове, колкото и да се взираме трудно ще видим пъстърва, а най много да я изплашим с поведението си. В малки, плитки и сравнително спокойни участъци можем да забележим някоя риба и тогава при концентрация и внимание от наша страна нарастват шансовете ни да не я изплашим. Разбира се в много случаи не трябва да разчитаме на това, че ще видим рибата преди тя да ни забележи, по скоро трябва да свикнем преценяйки особеностите на мястото да "четем" във водата къде е перспективното място, къде може да се крие пъстървата и там да се опитаме да завъртим примамката по най-удачния начин.

Къде да търсим пъстървата в река?
При откриване на пъстървовия сезон водата е все още доста студена / с изключение на карстовите реки/ и рибата не е толкова жизнена и енергична. Оттам следва да е по-пестелива и в движенията си за набавяне на храна. Ако не познаваме района и тепърва изследваме дадена река за която сме чували че има пъстърва, не бива да пренебрегваме трудно достъпните и непосещавани участъци. Успешен риболов може да се направи в райони от реките за които се смята че имат прекалено топла вода през лятото за да се обитават от речна пъстърва. Силни излети по правило се правят на реки за които се знае малко и са далече от населени места и туристически маршрути.

Най-общо перспективните места по реките са няколко типа, това са - речните прагове и водопади, също местата в началото и края на вировете, където течението е силно или умерено и носи храна, местата пред и непосредствено след големи камъни и скали, които разделят водната струя. Също подходящи укрития са дебелите бързеи, подмолите край брега и коренищата на крайбрежните дървета. Укрития има и около паднали във водата дънери и клони. Обичайно пъстървите се въртят и около вливанията на потоци и притоци в речното корито, там където течението носи храна. Големите вирове също са място в което можем да очакваме добри риби. Бързеите, в които водата е богата на кислород също са любимо място на рибите, особено в летните горещини. Пъстървите застават винаги с глава срещу течението. Това трябва да се знае от начинаещите риболовци и по възможност движението на риболовеца да бъде срещу течението за да не бъде лесно забелязан от рибата. Това не значи, че тази тактика на придвижване е най-удачната, при внимателно и възможно най-безшумно подхождане към мястото спокойно можем да се движим по течението на реката. Всеки от различните участъци по дадена река има своя специфика, свое "лице" и за повишаване на слуката в риболова има значение доколко се познават.
Стефан Минчев
08.05.2006 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015