FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
18 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Да надхитрим планинската царица (втора част)
(14.06.2006 г.)
Стефан МинчевВъпросите Ви към автора
Какво ни е необходимо за спининг риболов на пъстърва.

Спинингова пръчка
С двуколенните карбонови пръчки се прави перфектно и точно замятане, те имат чувствителни и пъргави върхове, а и въдицата не създава дискомфорт при продължителен риболов. Телескопичните пръчки, които допреди 8-10 години се използваха масово отстъпват главно поради това, че създават грубост на кастинга, имат сравнително твърди върхове и голямо общо тегло. Все пак някои риболовци все още ги предпочитат поради лесното транспортиране и възможността за бързо събиране при необходимост от провиране през шубраци и клонаци.
Всеки риболовец си има предпочитания към строй, дължина и акция на пръчката и съвети е трудно да се дават. На един му е удобна късата, маневрена въдица, с която се правят бързи и точни замятания, друг предпочита по-дългата с която може да задържа примамката в определено място. Акцията на пръчката се определя от това какви примамки ще използваме и какви риби очакваме да ловим. За риболов с малки въртящи блесни /№ 00, 0 и № 1/ и дребни, леки воблерчета се употребяват по-фини и меки пръчки, а и улавяните риби са предимно до 250 – 300 гр. При търсене на трофейни риби с тежки блесни № 3 и № 4 пръчките трябва да са по-стегнати и твърди, за да не се сгъват от силата и скоростта на течението и да могат да контролират максимално добре уловената едра риба.
За нашите реки подходящи са спинингови пръчки с дължина от 1,80 метра до 3,00 м. Най-често използваните въдици са с дължини 2 м, 2,10, 2,40 и 2,70 м. При риболов в малки реки с обрасли брегове изключително трудно се работи с дълга въдица и замятането се затруднява, а в някои случаи е направо невъзможно. Пръчката е желателно да има стегнат строй, защото с прекално мек връх пъстървата често се откачва от куката. В зависимост от използваните примамки кастинговото тегло отбелязано върху въдицата за спининг по нашите реки се движи в диапазона 3-15, 5- 20, 5-25, 7-28, 7-30 или 10-30 грама.

Спинингова макара
Спининговата макара е желателно перфектно да балансира пръчката и да не създава дискомфорт при замятане и водене на изкуствената примамка. Употребяват се предимно макари с преден аванс, с тегло до 270 грама. Капацитета на шпулата в рамките на 150 м 0,18 мм е едно добро решение. За спининг не е желателна употребата на свръх бързооборотни /мачови/ макари с преводно число над 5,4:1, които са по-подходящи за риболов на плувка. Перфектни са спиниговите макари с преводно число около 5: 1., които имат плавен и мек ход, здрав и сигурен бигел и безупречно работещ аванс.

Влакно
Когато се използва монофилно влакно предпочитанията за спининг са предимно от 0,16 – до 0,25 мм. Влакна над 0,22 мм са приложими в риболова в реки, чиито корита изобилстват със подводни закачки и на места,където можем да очакваме изненади от трофейни риби. Най-широко използвания диаметър е 0,18 или 0,20 мм. За малки блесни може да се ползва и влакно 0,14 мм, виждал съм хора които ловят и с 0,12 мм, но считам, че за нашите условия на риболов това не е оправдано. При употреба на плетено влакно е желателно да се ползва дебелина от 0,06 – до 0,10 мм. Плетеното влакно с подобен диаметър позволява замятане и водене дори на лека блесна или дребен воблер. При риболов в кристално бистра вода лично аз предпочитам употребата на монофилно влакно.

Въртящи блесни
Размера и теглото и цвета на въртящите блесни зависят от условията в които се лови. Категоричен отговор, кои блесни са най-добри не може да се даде – всичко се определя в деня на риболова, на самата река и зависи най-вече от конкретните условия – годишния сезон, времето в деня на риболова, прозрачност и осветеност на водата, дълбочина на участъка, сила и скорост на течението. За дълбоки участъци, "дебели бързеи" и вирове са подходящи блесни с № 2 и № 3, а дори и № 4 и тегло от 3 до 12 грама. За плитчини се използват дребни и леки блесни с № 0 и № 1 - максимум до № 2. Добри пъстървови блесни са различните модели на Мепс – Aglia, Comet и Long, със сребристи, златисти и медни цветове, като лидер в реки с плитка и бистра вода е Black Fury, която има черен цвят и червени, зелени или жълти точки по перцето. Работещи пъстървови блесни има и от марките Мапсо, Блу фокс, Мюран, Рублекс, Абу Гарсия, Байрон. Български майстори също правят уникални въртящи блесни, с които се лови пъстърва, като ми се иска тук да спомена блесните с марката Ivan VP.
При риболов на пъстърва със спининг е необходимо да се отчита позицията на пъстървата в дълбочина и да се води блесната в този воден слой, в който се намира рибата в момента.
Стефан Минчев
14.06.2006 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015